Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az osztrák külügyminisztérium "hűvösen" reagált Görögország bécsi nagykövetének hazarendelésére

2016-02-25 17:25:00

Az osztrák külügyminisztérium "hűvösen" reagált Görögország bécsi nagykövetének konzultáció miatti hazarendelésére - tudatta a tárca csütörtökön közleményben.

    "Ausztria megérti a Görögországban kialakult feszültséget, miután növekszik az országra nehezedő nyomás a migrációs áradat csökkentésében való részvétel miatt" - olvasható a közleményben.
    Minden országnak jogában áll visszahívni diplomatáit, ugyanakkor remélhetőleg Görögország átgondolja a történteket - tették hozzá. 
    Az osztrák külügyminisztérium lát esélyt arra, hogy Görögország bécsi nagykövete tájékoztatja a görög döntéshozókat a menekültek célországainak helyzetéről és az ezen országok előtt álló kihívásokról - áll a közleményben, amely szerint Görögországnak hozzá kellene járulnia az északi irányba tartó menekültek számának csökkentéséhez.
    Görögország csütörtökön bejelentette, hogy konzultációra hazarendelte bécsi nagykövetét. A görög külügyminiszter azért rendelkezett így, hogy "megőrizze a görög és az osztrák állam, illetve azok népei közötti baráti kapcsolatokat".
    Görögország korábban tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szerdán Bécsben rendezett, a migrációs válság lehetséges megoldásait tárgyaló nyugat-balkáni konferenciára nem kapott meghívót. A görög külügyminisztérium úgy vélte: "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos" az, hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti.
    Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán "szégyennek" nevezte, hogy Görögország meghívása nélkül, és az EU által biztosított kereteken kívül rendezett Ausztria konferenciát.
    Az uniós országok már sokszor bírálták Athént a menekültáradattal kapcsolatban, mert szerintük Görögország nem megfelelően kezeli a válságot.