Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kvótareferendum - Az Európai Bizottság Magyarország magyarázatát várja a népszavazásról

2016-02-25 14:01:02

Az Európai Bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tegye világossá szándékát a kötelező menekültkvótáról szóló népszavazási kezdeményezésről - mondta Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján.
A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az uniós bizottság a sajtóból értesült a magyar kormány népszavazási szándékáról.
    "Nem értjük, hogyan fog illeszkedni abba döntéshozatali folyamatba, amelyben a tagállamok, köztük Magyarország is megállapodott az uniós szerződések keretében" - fogalmazott Natasha Bertaud. Hozzátette, hogy a tagállami belpolitikai viták ezekről a kérdésekről még nem záródtak le, a bizottság várja a magyar kormány magyarázatát a témával kapcsolatban. Kérdésre válaszolva elmondta: amíg nem ismert, hogy mikor tartják a népszavazást és mi lesz annak a kérdése, addig nem tud állást foglalni a referendum jogszerűségéről.
    Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány országos népszavazás kiírását kezdeményezte a kötelező betelepítési kvótáról.