Emma napja van. | 2024.04.19

A kijevi kormány engedélyezte az orosz kamionok áthaladását Ukrajnán

2016-02-24 20:07:00

A kijevi kormány engedélyezte szerdán az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán. A kamionok szabad mozgásának biztosításával a belügyminisztériumot és a nemzeti gárdát bízta meg.

    Az infrastrukturális minisztérium javaslatára elfogadott határozat csütörtökön nulla órakor lép hatályba.
    Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott intézkedését, ezért Kijev válaszlépésként szintén szavatolja az orosz jelzésű teherszállító járművek szabad áthaladását Ukrajnán. 
    A két ország közötti "kamionháború" azzal kezdődött, hogy ukrán civil aktivisták és önkéntes alakulatok tagjai útblokádokkal akadályozták meg az orosz jelzésű teherszállítók áthaladását az ország területén. Az akció Kárpátalján kezdődött két hete, majd további kilenc megyében csatlakoztak aktivisták a megmozduláshoz. 
    Az orosz kormány válaszul február 14-én megtiltotta az ukrán kamionok tranzitját Oroszország területén át. Másnap Kijevben született kormányhatározat, amely - legitimálva a civil kezdeményezést - hivatalosan megtiltotta az orosz teherszállítók áthaladását Ukrajnán. Kijev ugyanakkor már akkor jelezte, hogy a tranzittilalmat átmeneti rendelkezésként hozta addig, amíg a két ország nem rendezi a helyzetet.