Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem léphetnek be Horvátországba, ezért tiltakozásba kezdtek a migránsok

2016-02-24 18:05:00

 Mintegy ezer migráns várakozik a szerb-horvát határon, Sidnél arra, hogy folytathassa Nyugat-Európába vezető útját; a napok óta ott veszteglő emberek szerdán tiltakozásba kezdtek.

    A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a migránsok ki akartak törni a sidi befogadóközpontból, de az odavezényelt rendőrök megakadályozták őket. A bevándorlók órákig skandálták, hogy "Köszönjük, Szerbia! Horvátország, nyisd meg határaidat!", ám továbbra sem érkezett értük vonat, amellyel továbbszállítanák őket Horvátországba. 
    A várakozó migránsok már a hétfőn bevezetett, új regisztrációs papírokkal rendelkeznek, mégsem mehetnek tovább. 
    A migránsok hétfőtől kizárólag a macedón-görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják. Amennyiben valamelyik feltétel nem teljesül, a hatóságok megállítják őket. 
    Zágráb egyelőre nem közölte, miért nem léphetnek be a területére a migránsok, illetve miért nem küld vonatokat. 
    A nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok a hét vége óta szigorúbb ellenőrzést vezettek be, Macedónia és Szerbia már napok óta nem engedi be az Afganisztánból érkezőket, így csak a szíriaiak és az irakiak mehetnek tovább. Emiatt a görög-macedón, valamint a macedón-szerb határon is feltorlódtak a bevándorlók. 
    A szerb belügyminiszter bejelentette, országa Bécs példáját követi, és ha Ausztria szigorít, illetve lezárja a határokat, akkor Szerbia is azt fogja tenni.