Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrajna is csatlakozott a Stipendium Hungaricum programhoz

2016-02-24 17:24:00

 Szeptembertől száz ukrajnai diák tanulhat magyarországi felsőoktatási intézményekben a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, miután aláírta az erről szóló megállapodást Pavlo Klimkinnel, a szomszédos állam külügyminiszterével Budapesten.

    A tárcavezető emlékeztetett: Szerbia után Ukrajna a második európai állam, amely belépett a keleti nyitás jegyében az elmúlt években felépített, több ezer diákot Magyarországra invitáló programba. Megjegyezte, a lépés egyszerre humanitárius segítség, de támogatja a gazdasági és kulturális kapcsolatok jövőbeni szorosabbra fűzését is.
    Balog Zoltán jelezte: egyetemi rektorok társaságában Kijevbe utazik majd, hogy ott mutassák be a programot.
    A miniszter újságíróknak elmondta: beszámolt tárgyalópartnerének az Ukrajnát segítő tevékenységekről, megjegyezve, Magyarország szinte kizárólagos szerepet vállal a kárpátaljai magyar közösség létfenntartásához szükséges közszolgáltatások - így az oktatás és az egészségügy - biztosításában.
    Balog Zoltán kiemelte: jelezték, hogy mások felé is nyitott Magyarország. Példaként említette, hogy tavaly 700 ukrán gyerek érkezett nyaralásra, ezt a programot éppúgy folytatják, mint a humanitárius segítségnyújtást, utalva arra: a máltai és a református szeretetszolgálat révén százmillió forint értékben vittek adományokat, Kárpátaljára és Belső-Ukrajnába egyaránt.
    Nem kizárólag etnikai alapon, magyar-magyar együttműködésben támogatjuk Ukrajnát, hanem támogatjuk azokat az ukránokat is, akik rászorulnak - jegyezte meg Balog Zoltán. 
    A miniszter - a jószomszédi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva - arról is szólt: természetesen nagyon fontosak a Moszkvával fennálló kapcsolataink geopolitikailag, "nem tudunk és nem is akarunk konfliktushelyzetbe kerülni, de közben jeleznünk kell, hogy az ukrajnai néppel vagyunk, hiszen ott nehéz az élet, és nagyon megszenvedik azt a háborús helyzetet, amibe ez az ország keveredett".