Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emléknap - A pártállami közigazgatásról nyílt kiállítás Szegeden

2016-02-24 14:45:00

 

A pártállami időszak Csongrád megyei közigazgatásáról nyílt Pártkontroll címmel kiállítás a megyei kormányhivatal épületében a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szerdán.

    Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke a Magyar Szocialista Munkáspárt egykori megyei első titkári irodájában berendezett tárlat megnyitóján elmondta, a kiállítás a felszámolt önkormányzatiságról, a valóságos képviselet hiányáról szól.
    Számos hazugsága volt a kommunista rendszernek, ezek sorában előkelő helyen szerepel az önigazgatás megcsúfolása, a tanácsrendszer - hangsúlyozta a történész. Hozzátette: ahogy egymást kizáró fogalmakból áll a szocialista demokrácia összetétel, úgy csak papíron létezett a szocialista önigazgatás kifejezés is.
    Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott kifejtette, a Magyarország szovjet megszállása után kiépített kommunista diktatúra fokozatosan fölszámolta a politikai és gazdasági élet szabadságát, és korlátozta az alapvető polgári jogok gyakorlását.
    Az államszocialista diktatúra időszakában a közigazgatás és az önkormányzatiság világában is érvényesült a pártkontroll. A korszak legfőbb ismérve volt, hogy a párt szolgálatára kötelezte a közigazgatást, a rendvédelmet és az igazságszolgáltatást, mindazt, amit ma az államigazgatás szervezetéhez sorolunk - mondta a kormánymegbízott.
    Juhász Tünde szerint fontos megismerni a nem is oly régi múltat, mert minél inkább tudjuk, milyen volt a pártállami diktatúra, annál jobban értékeljük a közigazgatás jelenlegi átalakításának üzenetét. A kormányzati törekvés ma arra irányul, hogy az állampolgárok számára szolgáltatást nyújtson, az egyének és vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentse, könnyítse az engedélyeztetési eljárásokat, megsokszorozza a kapcsolattartási pontok számát, lerövidítse az ügyintézési határidőket - hangsúlyozta.
    A bemutatóhellyé alakított irodákban korhű enteriőr idézi meg a múlt század második felének hangulatát. A bútorok, a zászlók a megyei pártbizottság és tanács irodáiból származnak, a plasztikák között pedig látható több egykori köztéri szobor makettje is. Az érdeklődők - Enyedi Zoltán fotóriporter hagyatékából - mintegy hétszáz darabos fényképválogatást is láthatnak.
    Szerdától látható a megye közigazgatásának történetét a Mohács előtti időktől a második világháború utánig bemutató tablókiállítás is.
    Szerda délután bemutatják két szociológus Saád József és Nagy Mária Péntek volt és huszonhárom. című tanulmánykötet, amely az 1950-1953 között működtetett hortobágyi és nagykunsági kényszermunkatáborok és a deportálások történetét, illetve Csongrád megyei vonatkozásait dolgozza föl. A szegedi megemlékezéseket este koszorúzás zárja a kommunizmus áldozatainak emlékművénél, a Glattfelder Gyula téren.