Andrea napja van. | 2024.04.18

Szükség van az önálló határőrségre!

2016-02-24 12:49:00

 A Jobbik kitart az önálló határőrség szükségessége mellett.

    Apáti István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az erre vonatkozó javaslatukat nem vette tárgysorozatba a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. Szerinte a Fidesz csak azt támogatja, ami "pártállami érdekeket szolgál", azt viszont lesöprik, ami közérdek.
    Értékelése szerint szükség van hely-, szakmai- és terepismerettel rendelkező, legalább nyolcezer fős állományra és azon belül határvadász elit alakulatra. Szóvá tette, hogy jelenleg több ezer rendőrt vezényelnek el a határhoz, ami az eredeti állomáshelyükön a bűnözés növekedésével járhat.
    A jobbikos politikus kitért arra is, hogy a katonai múlttal rendelkező bevándorlók, "adott esetben terroristák" több kilométer hosszan is megpróbálhatják áttörni a határt, s ezt szerinte csak önálló, külön hatáskörrel rendelkező határőrség tudná megállítani.
    Apáti István beszélt a Nemzeti Választási Iroda épületénél történtekről is, szerinte ez ízelítő volt abból, milyen lenne a rendeleti kormányzás. Kérdésre elmondta, parlamenti vizsgálóbizottságnak kell kideríteni, hogy a politikai célra használt "figurákat" ki rendelte meg, miért voltak jelen, s van-e ennek anyagi háttere. Szerinte meg kell hallgatni Kubatov Gábort, a Fidesz alelnökét, mert "elég valószínű", hogy lehet köze az esethez. Hozzátette: meg kell vizsgálni a telefonos híváslistákat is, hogy kiderüljön, mi az incidens szervezői háttere.