Auguszta napja van. | 2024.03.29

Osztrák külügyminiszter: Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése

2016-02-24 12:35:00

Görögországnak nem érdeke a migránsáradat enyhítése, hanem továbbra is azt segíti elő, hogy az emberek minél gyorsabban átjussanak az országon - mondta az osztrák külügyminiszter a szerdára Bécsbe összehívott nyugat-balkáni konferencián elhangzott nyitóbeszédében.

    Sebastian Kurz kijelentette: Európában hiányzik az akarat, hogy jelentősen mérsékeljék az emberáradatot. A tárcavezető hangsúlyozta: Ausztria az európai megoldásra törekszik, azonban jelenleg nincs kilátásban közös lépés. Indoklása szerint ezért Ausztria nemzeti hatáskörben intézkedik, de ezt előtte össze akarja hangolni az érintett országok menekültpolitikájával. 
    Kurz kijelentette: elvárja, hogy "tartsák tiszteletben Ausztria túlterheltségét, és legyenek megértéssel iránta". 
    Felszólalt Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is. Fontos, hogy a menekülteket már a balkáni útvonalon megállítsák, ezért a konferencián közös intézkedésről szavaznak majd - mondta. 
    A tanácskozást a két miniszter hívta össze. Az osztrák fővárosba várták Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia külügyi és belügyi tárcavezetőit. Az egyeztetésen részt vesz Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter is.
    A konferencián szó esik a határ biztonságának fenntartásáról, az embercsempészet és a szélsőségesség elleni küzdelemről, a harmadik államokkal való együttműködésről, valamint arról, hogy milyen következményekkel járhat, ha egy országban feltorlódnak a menekültek. 
    Görögország kedden tiltakozott a Bécsben összehívott nyugat-balkáni konferencia ellen, mert nem kapott rá meghívót. A görög külügyminisztérium szerint "egyoldalú és egyáltalán nem barátságos", hogy Görögország nélkül akarnak döntést hozni olyan kérdésről, amely az országot és a határait érinti. 
    Az APA osztrák hírügynökség szerint tavalyi nyugat-balkáni konferencián, amelyet szintén Bécsben rendeztek meg, és amelynek témája a szélsőségesek elleni küzdelem volt, a görög fél részéről részt vett Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja. Azóta a görög politikus az osztrák szigorított menekültügyi intézkedések egyik leghevesebb bírálója - írta az APA. 
    A pénteken életbe lépett osztrák intézkedés szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.