Andrea napja van. | 2024.04.18

Állatvédők és kutyabarátok tüntettek Kazincbarcikán (VIDEÓVAL)

2016-02-23 14:08:57

Mint korábban hírt adtunk, valaki éles lőszerrel lőtt a kutyákra Kazincbarcika kertes házas övezetében. Az eset országos visszhangot váltott ki. Czipfelné Krisztián Katalin szervezésében február huszonkettedikén Kazincbarcikán, a városház előtti téren, az állatvédők és a kutyabarátok tüntetést szerveztek, de tiltakoztak az Igazságot az Állatoknak Egyesület aktivistái is.

A tüntetők kettős cél miatt vonultak az utcára. Egyrészt a tettes kézre kerítését és méltó büntetését, másrészt egy kutyamenhely létesítését követelték a dühös kutyabarátok. A megmozduláson a szemtanúk azt állították, hogy az elkövető azonos a Barcika Park Nonprofit Kft. gyepmesteri feladatokat ellátó alkalmazottjával. Parázs vita alakult ki többek között a kóbor ebek befogásának módszeréről, de számos más, a helyi politikát terhelő problémák is a felszínre kerültek. Többen Szitka Péter polgármester felelősségét feszegették.

Buzsik Timea aktivista és Czipfelné Krisztián Katalin főszervező (A képre kattintva képtár nyílik.)

Szitka Péter válaszában mélységesen elítélte az ártatlan állatok lemészárlását, és türelemre intette a felháborodott kutyabarátokat.
- Jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy ki lőtt, de folyamatban van egy nyomozás, amelynek feladata a tettes kilétének megállapítása. Amint az eset a tudomásomra jutott belső vizsgálatot rendeltem el a Barcika Park Nonprofit Kft.-nél és az érintett dolgozót eltiltották az állategészségügyi feladatok ellátásától – mondta a polgármester.

A tüntetésen részt vett Demeter Zoltán országgyűlési képviselő (A képre Kattintva képtár nyílik.)

A kétórás megmozdulás nem volt mentes a személyeskedésektől. A helyi és a budapesti aktivisták több esetben összeszólalkoztak. Több városi képviselő mellett, Demeter Zoltán (Fidesz) a térség-, és Egyed Zsolt (Jobbik) országgyűlési képviselők is megjelentek, ami mutatja, hogy az állatvédelem nem pártpolitikai kérdés.

Szitka Péter polgármester és Révai Ildikó az Igazságot az Állatoknak Egyesület képviselője (A képre kattintva képtár nyílik.)

Révai Ildikó, az Igazságot az Állatoknak Egyesület képviselője a tüntetésen bejelentette, hogy egyesületük egy háromszáz férőhelyes kutyamenhely létesítését tervezi Kazincbarcikán, a környező önkormányzatokkal már felvették a kapcsolatot. Kazincbarcika egy arra alkalmas földterülettel támogatja az uniós forrásból megvalósuló kutyamenhely tervét.