Auguszta napja van. | 2024.03.29

A migráció megoldásához globális stratégia kell az olasz kormányfő szerint

2016-02-23 06:42:00

A migráció megoldásághoz globális stratégia kell: egyrészt fel kell fogni, hogy ez a probléma létezik, másrészt nem szabad elfogadni a határok és a beléptető kvóták elvét. Vagy minden ország együttműködik, vagy nem jutunk előre - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök hétfőn.

         Kormánya megalakulásának második évfordulóján Matteo Renzi az olaszországi külföldi tudósítók kérdéseire válaszolt, amelyek elsősorban a legaktuálisabb európai problémákat érintették.
    A sajtótájékoztatón Matteo Renzi megismételte korábban tett állításait, miszerint a migrációs válsághelyzetben "a szolidaritás Európában nem lehet egyirányú". Úgy fogalmazott: "Olaszország évente 20 milliárdot fizet be az európai forrásokba és 12-t kap vissza, mi aktív befizetők vagyunk. Ezen a ponton vagy azt mondod, amit Thatcher, vagyis, hogy 'kérem vissza a pénzem', vagy hozzánk hasonlóan hajlandó vagy több pénz befizetésére, ha létezik egy közösségi eszme. A szolidaritás Európában nem lehet egyirányú és az én véleményem egyértelmű: amikor majd a források programozásáról folyik a vita, nem lehet nem figyelembe venni, hogy egyesek a szolidaritást egyirányúként képzelik el". 
    Matteo Renzi korábban, az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján azt üzente a visegrádi országoknak, Magyarországnak, Csehországnak, Lengyelországnak és Szlovákiának, ha nem vesznek részt a menedékkérők tagországok közötti elosztásának rendszerében, csökkenthetik a fejlesztésekre szánt kohéziós alapból származó uniós pénzeket.         Ami az osztrák határok, többek között az olasz-osztrák átkelőnek számító Brenner-hágó ellenőrzésének (még csak tervezett) szigorítását illeti, Matteo Renzi most hétfőn elismerte, hogy a szomszédos országban tényleg nagyon nehéz a migrációs helyzet: Ausztriában, amelynek népessége az olasz lakosság egyhatoda, több menedéket kérelmező van, mint Itáliában - mondta. Az olasz miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: "a Brenner azonban történelmileg nagyon jelentős mindannyiunk számára (...) nem véletlen, hogy ez a térség Olaszországban rendkívüli autonómiával bír". Kijelentette: a Brenner lezárása "teljes tévedés tényszerűen és jelképes üzenetét tekintve is: az európai integráció eszméjét szúrja szíven".         Matteo Renzi reményét fejezte ki, hogy "a következő európai csúcstalálkozóig, bár nem lesz könnyű, komoly munkával meg tudjuk oldani az osztrák problémát (...) remélem, hogy nem jutunk el az (osztrák-olasz) határok lezárásáig és túllépünk a beléptetési kvótákon, amelyek a befogadás elvének mondanak ellent, mivel menedékkérőkről van szó".         Nagy Britanniának az EU-ból való esetleges kilépése Matteo Renzi szerint a brit állampolgárokra lenne a "legrosszabb következménnyel", nem az európaiakra. Megjegyezte, meggyőződése, hogy "a végén a józan ész kerekedik felül".           Matteo Renzi szerint Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál az európai szellemiséghez, máskülönben "Európának vége van". Az olasz miniszterelnök bejelentette, hogy Francois Hollande francia elnökkel közösen akarja életre kelteni "Ventotene szellemét". Az olasz fasizmus időszakában politikai börtönként működött délolasz sziget arról ismert, hogy Altiero Spinelli olasz politikus 1941-ben a szigeten megfogalmazott Ventotenei kiáltványban vázolta fel az egyesült Európa képét.          Matteo Renzi elmondta, hogy három nagy európai projektet készül elindítani Hollandéval közösen, de részleteket nem árult el. Az olasz kormány holnapján azonban kilenc oldalas program jelent meg Olaszország stratégiai javaslata Európa jövőjéért: növekedés, munka és stabilitás címmel. A dokumentum többek között közös európai határvédelmet sürget azt javasolva, hogy a migránsáradat költségeit akár európai kötvények (eurobond) kibocsátásával fedezzék. Ezenkívül az olasz stratégiai program támogatja, hogy az eurózóna államainak közös pénzügyminisztere legyen.http://www.governo.it/articolo/il-documento-italiano-l-europa/4187