Gedeon napja van. | 2024.03.28

Stabilitás és fejlesztés Debrecen költségvetés tervezetében

2016-02-23 06:15:00

 

Kiegyensúlyozott működés és jövőt meghatározó fejlesztések jellemzik Debrecen ez évre szóló költségvetési tervezetét - közölte a város polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

 

    Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: a költségvetés mérlegfőösszege 56 milliárd forint, ami 3,5 milliárddal haladja meg a tavalyit. A város tervezett költségvetésének bevételi főösszege 34,97 milliárd forint, a kiadási főösszeg 38,35 milliárd. A kettő közötti különbséget a 2015-ös 2,5 milliárd forintos pénzmaradványból és fejlesztési célú egymilliárd forint összegű hitel felvételével finanszírozza a város - ismertette a polgármester.
    Utóbbit annak érdekében veszik fel, hogy mielőbb kisajátíthassák a nyugati kiskörút harmadik ütemének nyomvonalába eső ingatlanokat, és minden uniós fejlesztési forrást felhasználhassanak a beruházáshoz - fűzte hozzá.
    Papp László kiemelte: a beruházásokra 1,8 milliárd forintot fordítanak, amely a pályázati források elnyerése esetén 9 milliárdra növekedhet.
    Az egész város egy nagy fejlesztési övezet lesz már az idén: a Nagyerdőben, a lakótelepeken, valamint a keleti és a déli városrészben szinte egy időben kezdődnek meg a beruházási munkák - mondta.
    Hozzátette: a repülőtér fejlesztésére 1,5 milliárd forintot fordítanak, amelyből 1,2 milliárdot a Modern városok program keretéből az új műszeres leszállító rendszer telepítésére fordítanak, 300 millió forint saját forrással pedig a megnövekedett utasforgalmat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztéséhez járulnak hozzá.
    A repülőtér környékén innovációs városnegyedet alakítanak ki: az Új főnix terv innovációs programból 2,5 milliárd forintos beruházással megkezdik az innovációs és termelési központ kialakítását - részletezte a polgármester.
    Papp László közlése szerint városüzemeltetésre több mint 2 milliárd, gyermekétkeztetésre 1,4 milliárd, a város kulturális életére 4,68 milliárd, a helyi sportélet támogatására 731 millió forintot fordítanak az idén.
    Az önkormányzat csaknem 100 millió forinttal járul hozzá a végső stádiumban lévő betegek méltó elhelyezését és ellátását biztosító helyi hospice-ház felépítéséhez - mondta Papp László, megjegyezve, hogy a költségvetési tervezetről csütörtökön dönt a város közgyűlése.