Andrea napja van. | 2024.04.18

Berlin vizsgálja a nem Németországban élő bevándorlók gyerekeinek családi pótlék ügyét

2016-02-23 06:01:00

 

A német kormány elképzelhetőnek tartja, hogy a brit uniós tagság ügyében a napokban tartott uniós csúcson kidolgozott megállapodás nyomán megvizsgálja az uniós társállamokból érkezett bevándorlók nem Németországban élő gyermekei után fizetett családi pótlék úgynevezett indexálásának lehetőségét - mondta a német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

 

    Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy sikerült "méltányos" megállapodást kötni a családi pótlékról, amelyről azonban az Európai Bizottságnak még el kell készítenie jogszabály-javaslatát, és meg kell tartani az uniós tagságról szóló brit népszavazást. 
    Amennyiben a brit választók hazájuk uniós tagsága mellett döntenek, a német kormányban megbeszélések kezdődhetnek a családi pótlék szabályainak változtatásáról - mondta.
    Az uniós csúcson hozott döntés alapján Németországban is lehetséges az uniós társállamokból érkezett bevándorlók nem Németországban tartózkodó gyermekei után fizetett családi pótlék indexálása, azaz hozzáigazítása annak az országnak a létfenntartási költségeihez, amelyben a gyermek tartózkodik, amennyiben a júniusi brit népszavazáson az EU-ban maradni akaró választók lesznek többségben. 
    A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy nincsenek friss, átfogó adatok arról, hogy mennyi gyermeket érintene egy ilyen változtatás Németországban. 
    A legutóbbi kimutatások 2014-ből származnak, tagországi bontásúak és azt jelzik, hogy nem lehet nagyon jelentős ez a szám. Így például mintegy 36 ezer bolgár állampolgárságú gyermek után fizetett családi pótlékot a német állam 2014-ben, és közülük csupán 2120-nak volt nem Németországban, hanem valamely más uniós tagállamban a bejelentett lakhelye. A románok esetében ez az arány 58 000:8400 - mondta Friederike von Tiesenhausen.
    A szombaton véget ért uniós csúcson a szociális ellátás számos egyéb formájával kapcsolatban is kötöttek megállapodást a brit uniós tagság ügyével összefüggésben. Ezek a megállapodások azonban Németországra nem alkalmazhatóak - mondta Steffen Seibert.
    Németország kihasználta a 2004 óta csatlakozott uniós tagországok állampolgárai munkavállalása korlátozásának lehetőségét - hét évig korlátozta a munkavállalást -, az uniós csúcson elfogadott úgynevezett vészfék-mechanizmust viszont csak olyan tagállamok vezethetik be, amelyek nem éltek a munkavállalási korlátozás lehetőségével - fejtette ki a német kormányszóvivő.
    A kormányszóvivői tájékoztató után a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) a pénzügyminisztérium adatait pontosítva részletes statisztikát közölt a családi pótlék szabályozásának lehetséges változásával összefüggésben. Adatai szerint a német állam 2015 végén mintegy 120 ezer olyan nem német állampolgárságú gyerek után fizetett családi pótlékot, aki nem Németországban lakott.
    A legnagyobb csoportot a lengyel állampolgárságú gyerekek alkotják 55 ezer fővel. 
    A második a francia gyerekek csoportja 16 900 fővel. 
    A harmadik helyen a romániai állampolgárságú gyerekek állnak 9000 fővel.
    A negyedik a cseh gyerekek csoportja 7700 fővel.
    Az ötödik a magyar állampolgárságú gyerekek csoportja 5900 fővel a BA kimutatása szerint.
    A családi pótlék Németországban 18 éves korig jár, vagy legfeljebb 25 éves korig, ha a gyerek tovább tanul. A családi pótlék összege az első és a második gyerek után havi 190 euró (58 300 forint), a harmadik gyerek után 196 euró, a negyedik és az összes többi gyerek után 221 euró.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány