Gedeon napja van. | 2024.03.28

Frontex: jóval kevesebb bevándorló érkezett januárban

2016-02-22 17:16:41

 

Legalább 40 százalékkal kevesebb migráns érkezett Görögországba januárban az előző év decemberi adatokhoz képest, s ezt a fejleményt az Égei-tengeren tapasztalható rossz időjárás indokolta - írta közleményében az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) hétfőn.

 

    A határőrizeti ügynökség közleménye arról számolt be, hogy januárban mintegy 68 ezer ember érkezett Görögországba az Égei-tengeren. A 40 százalékos csökkenést mutató bevándorlási mutató mellett a közlemény azt is megemlítette, hogy a viharos időjárási körülmények miatt jelentősen megnövekedett a halálos balesetek száma Törökország és Görögország között.
    A migránsáradat utóbbi hónapokban tapasztalt csökkenése ellenére a 2016. januári adatok még így is 38-szor magasabbak az egy évvel ezelőtt mérteknél. A török-görög vízi úton érkezők között legnagyobb számban szíriaiak, afgánok és irakiak voltak - írta a Frontex.
    A migráció csökkenése a rossz időjárás miatt a Földközi-tengeren is megfigyelhető volt, ahol az előző hónaphoz képest 42 százalékkal esett vissza az érkezők száma. A közlemény szerint az idén januárban érkezett 5600 menedékkérő még így is 55 százalékkal több az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A januárban Olaszországba érkezők legnagyobb része nigériai volt - írja közleményében a határőrizeti ügynökség.
    A közlemény megjegyzi, hogy egy évvel ezelőtt a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkezők között a legtöbben a régióból, Koszovóból származtak. Az elmúlt hónapokban érkezők között legfőképpen szíriaiak, afgánok és irakiak vannak.