Emma napja van. | 2024.04.19

A Kozma utcában temetik el a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat

2016-02-22 16:43:27

 

A Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra a Margit híd felújításánál talált emberi maradványokat - tájékoztatta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a hétfői többoldalú egyeztetés eredményéről az MTI-t.

 

    2011-ben először a Népszava számolt be arról, hogy emberi maradványokat találtak a speciális búvárok, miközben kiemelték a második világháborúban felrobbantott budapesti Margit híd vízben lévő darabjait. A hét csontvázra, pontosabban csontmaradványokra, ruhadarabokra és cipőkre június végén, a híd felújítása közben találták rá. A csontmaradványokat az ipari búvármunkát végző Hídépítő Speciál Kft. búvárai találták meg, azt azonnal jelezték a felújítást végző konzorciumnak, ők értesítették a rendőrséget. A maradványokra a pesti oldalhoz legközelebbi hídfő északi oldalán bukkantak rá.
    A rendőrség akkor azt közölte: a Margit hídnál 2011. június 29-én talált maradványok vizsgálatára igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság.
    Az Index idén február 11-én írt arról, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményt adott ki, amelyben végtisztességet követelt a híd felújítási munkálatai közben talált emberi maradványok ügyében.
    Aznap a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 2013 nyarán alakult NÖRI-től 2015 szeptemberében az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézet, Susa Éva főigazgató kért segítséget a földi maradványok méltó módon történő eltemettetéséhez. Kiemelték továbbá, hogy az emberi maradványok eltemetésével kapcsolatban még nem alakult ki egységes álláspont, "így a temetőkről szóló törvény előírásainak megfelelően a földi maradványok eltemettetése főpolgármesteri hatáskörbe tartozik".
    Hétfőn a Mazsihisz, az Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), az EMIH, a Főpolgármesteri Hivatal, a Miniszterelnökség, a NÖRI, valamint az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek részvételével tartottak egyeztetést a maradványok ügyében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a többoldalú egyezetést követően úgy fogalmazott: "egy vallásjogi értelemben bonyolult, a közélet érdeklődésére is számot tartó ügy méltó módon oldódik meg".
    A Mazsihisz a közleményben kitért arra is, hogy a Mazsihisz Vallási Bírósága (Bét Din) állásfoglalást tett közzé, amely szerint "a történelem által előidézett különleges helyzetre különleges szabályok vonatkoznak". Ebben rögzítik azt is, hogy erőszakos halál esetében "megengedhető, de vallási kötelesség is", hogy a zsidó halottakkal együtt nyugodjanak az esetlegesen nem zsidó áldozatok. A szervezet vallási bíróságának döntését valamennyi zsidó felekezet elfogadta - tették hozzá. 
    A Mazsihisz azt írta: "a fellelt csontok egy részéről bizonyosan igazolt, hogy azok zsidó származású embereké - minden bizonnyal a vészkorszak alatt nyilasok lőtték őket a Dunába -, a maradványok másik részénél a holtak származása nem állapítható meg teljes bizonyossággal".
    A közlemény szerint valamennyi érintett - így a magyarországi zsidó közösségek, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint kormányzati intézmények - egyaránt elfogadhatónak találta a Mazsihisz javaslatát, miszerint az emberi maradványok a Kozma utcai zsidó temetőben, a történelmi egyházak részvételével legyenek az arra kijelölt helyen eltemetve. A kegyeleti szertartáson - amelyet a Mazsihisz a NÖRI-vel közösen tervez megszervezni - az államigazgatás, a történelmi egyházak és a zsidó szervezetek részvételére is számítanak - írta a Mazsihisz.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó