Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az embercsempész-hálózatok felszámolására hozott létre új központot az Európai Unió

2016-02-22 17:20:00

 

Az embercsempész-hálózatok felszámolására hozott létre új központot az Európai Unió: a migrációs válsággal összefüggésben az európai rendőrségi hivatal (Europol) részeként működő központot (EMSC) Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja avatta fel hétfőn Hágában.

 

    Az Europol új hivatala az uniós tagországokat fogja segíteni a szervezett embercsempész-hálózatok felderítésében és felszámolásában. A központ az Európai Unió területén a különösen érintettet régiókra fog elsősorban összpontosítani, segítve az unió embercsempészet felszámolására létrehozott cselekvési tervének megvalósítását.
    Dimitrisz Avramopulosz köszöntőjében elmondta, hogy az embercsempész-hálózatok felszámolása kulcsfontosságú a migrációs krízis kezelése szempontjából. Az új központ megerősíti a tagországok, a nemzetközi szervezetek, az érintett nemzeti hatóságok és az európai ügynökségek közötti felelős együttműködést az embercsempészet felszámolása érdekében.
    Rob Wainwright, az Europol igazgatója elmondta, hogy tízből kilenc menedékkérő embercsempészek segítségével jut el Európába. Az új hivatal információcserével és operatív együttműködéssel fogja segíteni az uniós tagországokat az embercsempészet elleni küzdelemben.
    Az Europol adatai szerint a tavalyi évben az embercsempészettel foglalkozó bűnözői csoportok bevétele hozzávetőlegesen 3,3-6,6 milliárd euró (1000-2000 milliárd forint) között volt. A hivatal tájékoztatása szerint csak 2015-ben több mint 10 ezer gyanúsítottról kaptak információkat 1551 vizsgálat alapján.
    A közlemény arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság 2016 végén további javaslatokat fog tenni az embercsempészet felszámolására hozott uniós szabályok erősítésére.