Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az egyéni vállalkozóknak csütörtökig kell bevallaniuk és befizetniük az szja-t

2016-02-22 14:11:57

 

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig - azaz csütörtökig - kell bevallaniuk és befizetniük a személyi jövedelemadót (szja). Ez az evások és katások határideje is - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

    A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében ismerteti: az egyéni vállalkozók a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhatnak el tavalyi tevékenységükről. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak az őket terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot is a 1553-as bevallásban kell feltüntetniük.
    Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik 2015-ben megszüntették tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) szüneteltették vállalkozásukat és ezt bejelentették, május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, de mindenképpen ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.
    A február 25-i bevallási és befizetési határidő az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózókra is vonatkozik, utóbbiaknak a 40 százalékos mértékű adót kell e határidőig megfizetniük. Az éves elszámolást az evásoknak a 1543-as, a katásoknak pedig a 15KATA jelzésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.
    A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozók, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek papíron is beadhatják az szja-bevallást. A kisadózó egyéni vállalkozók is benyújthatják papíron a 15KATA nyomtatványt.
    A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet - ismerteti az adóhatóság.
    Korábbi adatok szerint 2014-ről 159 200 egyéni vállalkozó nyújtott be vállalkozói szja-bevallást. Az evát választók száma egyre csökken, 2014 végén 42 500-an voltak, míg 2011 végén még több mint 88 700-an. Az adóhatóság 2014 végén 99 718 működő katás adóalanyt tartott nyilván.