Tivadar napja van. | 2024.04.20

Illegális bevándorlás - Németországban csaknem 120 támadás történt menekültszállások ellen az idén eddig

2016-02-22 14:11:07

 

Németországban az idén eddig 118 atrocitás és erőszakos támadás történt menedékkérők szállásai ellen, köztük 17 gyújtogatás - közölte a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

    Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy 112 esetet a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények közé sorolnak, 6 esetben pedig nem állapították meg, de nem is zárták ki a politikai motivációt.
    A gyújtogatások mellett regisztráltak 27 erőszakos bűncselekményt, 43 rongálást és 31 úgynevezett propaganda bűncselekményt is. Az utóbbi kategóriába tartozik például a tiltott önkényuralmi jelképek mázolása menedékkérőket befogadó intézmények falára.
    A menekültellenes bűncselekmények területi megoszlása azt mutatja, hogy nem keletnémet sajátosságról, hanem az egész országot sújtó gondról van szó - tette hozzá a szóvivő, akit a napokban történt incidensekkel kapcsolatban kérdeztek az esetek számának alakulásáról.
    A legnagyobb felzúdulást a német közéletben a szászországi Rechenberg-Bienenmühl Clausnitz nevű részében történt eset váltotta ki. Ott csütörtökön nagyjából száz tüntető blokád alá vett egy menedékkérőknek kialakított szállást, és nem engedte be a területre az első lakókat szállító buszt. A tüntetést rohamrendőrök számolták fel.
    Steffen Seibert kormányszóvivő szégyenletesnek nevezte, hogy egyesek képesek megfélemlíteni másokat, köztük nőket és gyerekeket csak azért, mert menekültek.
    Ez nem jellemző Németországra. "A mi országunk másmilyen, a mi országunk tudja, hogy bajban lévő emberekről van szó. Tisztelettel és együttérzéssel bánunk velük" - mondta.