Andrea napja van. | 2024.04.18

Egy lengyelországi menekültközpont áthelyezését követelik helyi lakosok

2016-02-22 13:04:44

Aláírásgyűjtést indítottak a közép-lengyelországi Zgierz település lakói, attól tartva, hogy az uniós menekültelosztási kvóta keretében szíriai menekülteket helyeznek el a faluban működő menekültközpontban, noha a migránsok befogadására más lengyelországi intézményeket jelöltek ki - közölte hétfőn a TVN24 lengyel hírtelevízió.

    Zgierz a vajdasági központ, Lódz közelében fekszik. A községhez tartozó Ustronie faluban a lengyel bevándorlási hivatal által felügyelt 12 menekültközpont egyike működik, amely jelenleg főleg ukrajnai és kazahsztáni menekülteknek ad otthont. Zgierz polgármestere a bevándorlási hivataltól a központ áthelyezését kérve a lakosok aggodalmára hivatkozott, hogy az intézménybe majd közel-keleti menekülteket is elszállásolnak. Az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője, a szélsőjobboldali KORWIN törpepárt helyi aktivistája azt mondta a hírtelevíziónak, hogy a falubeliek a biztonságukért aggódnak.
    Felmérések szerint a lengyelek döntő többsége - januárban 53 százalékuk - ellenezné észak-afrikai és közel-keleti menekültek befogadását, illetve letelepedését, miközben a társadalom nyitott az ukrajnai menekültek befogadására.
    A hírtelevízió megszólaltatta a bevándorlási hivatal szóvivőjét, Ewa Piechotát, aki cáfolta, hogy azt a 400 menekültet, akinek a befogadását Lengyelország az uniós megállapodásnak megfelelően az idén vállalta, Zgierzbe irányítanák. Emellett kétségbe vonta, hogy még az idén megérkezne az összes menekült, akit a lengyel kormány kész befogadni. Mint mondta, hivatalába eddig 100 kérelem futott be, s a menedékérőket jelenleg biztonsági ellenőrzésnek vetik alá.
    Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság kötelező kvótáját, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozza elő a tagországok között. Lengyelországnak ezen megállapodás, valamint egy korábbi kötelezettségvállalás értelmében 2017 végéig összesen 6-7 ezer migránst kellene befogadnia. A menekültek többsége jövőre érkezne. Az idén befogadandó 400 menekültet tervek szerint két kelet-lengyelországi és két Varsó közeli menekültközpontban helyezik el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány