Gedeon napja van. | 2024.03.28

Második alkalommal Jókai Mór vers- és prózamondó verseny Tardonán

2016-02-22 08:02:00

Második alkalommal rendezték meg Tardonán a Jókai Mór nevét viselő vers- és prózamondó versenyt emlékezve a vetélkedő névadójára az 1825. február 18-án Révkomáromban született íróra.

Tóth Lóránt, Zilahy György-díjas fafaragó minikiállítása a versenynek otthont adó épület könyvtárában (A képre kattintva képtár nyílik.)

Jókai-kultuszt ápoló településünk minden alkalmat megragad, hogy az egyik legnagyobb magyar írónknak és elődeinknek emlékét őrizze. 1849-ben az osztrákok bosszúja elől menekülő Jókai Tardonán talált menedéket. A falu egyik kisnemese Csányi Béni, és közvetve a falu lakói is, bújtatták az írót, aki a tardonaiak emberségéről később írásában megemlékezett.

A kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon tanulóinak műsora (A képre kattintva képtár nyílik.)

A Bükk lábánál található településünkön minden márciusban Jókai emléktúrán vehetnek részt az érdeklődők, a nagy "mesemondóra" emlékezve megtekinthetik az emlékszobát, amely a tájházban - a régi iskola és tanítólakás épületében - a református templom mellett található. A Jókai vers- és prózamondó verseny is egyre népszerűbb.

A rendezvény bevezető műsorát a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon tanulói adták, emlékezve Csányi Bénire, aki vendégszeretettel nyitotta meg házát a bujdosó előtt, vállalva a terror lehetőségét a hazáért és szabadságért, annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert a fiát már oda áldozta (gyermeke a forradalom csataterén vesztette életét). Ezt követően elkezdődött a kulturális program versenyrésze. Gratulálunk minden versenyzőnek, de kiemelten intézményünk tehetséges fiataljainak, akik kiemelkedő szereplésükkel méltán és tisztelettel adóztak Jókai kortársa és intézményünk névadója előtt is.

(Pál-Kutas Dénesné)