Gedeon napja van. | 2024.03.28

A titkosszolgálatok tudnak az új csempészútvonalakról

2016-02-22 07:25:00

 

Az adott országok titkosszolgálatai és határrendészetei egy év alatt biztosan feltérképezték az embercsempészek új útvonalait - mondta Horváth József titkosszolgálati szakértő vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

    A szakértő szerint az embercsempészbandák nem valami "szofisztikált" szerveződések, és hasonlóan működnek, mint a szervezett bűnözés területén mozgó egyéb csoportok.
    "Ezek feltérképezése, technikai lekövetése, úgy gondolom, hogy a szervek számára finoman szólva, nem egy nehéz feladat" - mondta, hozzátéve, hogy ha változnak a csempészútvonalak, akkor akár előre is képesek azt jelezni a szolgálatok.
    Több ország hírszerző szolgálata tapasztalja, hogy az embercsempészek a görög-török uniós külső határ erősebb védelme miatt új útvonalakat keresnek, hogy menekülteket juttassanak el az Európai Unióba - írták vasárnap német lapok.
    A Welt am Sonntag és a Bild am Sonntag hírszerző szolgálatok értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy az Égei-tengeren húzódó uniós külső határ erősebb felügyelete miatt forgalmasabbá válik a sokkal veszélyesebb - az EU-ba Egyiptomból és Líbiából vezető - földközi-tengeri útvonal. Líbia partvidéki településein már 150-200 ezer menekült várja, hogy jobbra forduljon az időjárás.