Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több eljárást indított a rendőrség a Majdan-évfordulón történt kijevi garázdaságok miatt

2016-02-21 19:46:00

 

Eddig négy eljárást indítottak a hatóságok a kijevi orosz bankok, illetve Rinat Ahmetov donyecki milliárdosnak az ukrán fővárosban lévő irodája ellen szombaton elkövetett támadások ügyében - tájékoztatott közleményben a hétvégén az ukrán rendőrség.

 

    Szombaton a két évvel ezelőtti hatalomváltó Majdan-tüntetések áldozataira emlékeztek az ukrán fővárosban. 2014. február 20-án haltak meg a legtöbben a Viktor Janukovics államfő távozását követelő tüntetők közül azután, hogy a karhatalom tagjai tüzet nyitottak rájuk Kijev központjában. 
    Ismeretlenek a megemlékezések közben utcakövekkel bezúzták két orosz bank, az Alfa és a Szberbank ablakait, előbbibe be is hatoltak, és a pénzintézetben törtek-zúztak. Ahmetov System Capital Management nevű cégének kijevi irodáját szintén kövekkel dobálták meg ismeretlen tettesek. 
    A rendőrség közleménye szerint garázdaság, illetve a szétvert bankfiókban dolgozók mobiltelefonjainak és pénztárcáinak eltulajdonlása miatt indítottak eddig eljárásokat. Arról viszont nem tájékoztatott a rendőrség, hogy vettek-e már őrizetbe gyanúsítottakat. 
    A korábbi híradások alapján az arcukat kendőkkel, símaszkokkal eltakaró rongálók a jobboldali Ukrán Nacionalisták Szervezet (OUN) önkéntes alakulatához tartozók voltak. Bohdan Cservak, a szervezet vezetője viszont vasárnap cáfolta, hogy tagjainak vagy a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő önkénteseinek bármi köze lett volna a támadásokhoz. Szavai szerint ők a dél-ukrajnai Mikolajivban emlékeztek meg a Majdan-tüntetések áldozatairól. Hozzáfűzte, hogy nem először próbálják hasonló provokációkkal lejáratni a szervezetet. "Egy igazi ukrán nacionalista sohasem dob utcakövet egy ukránra, nem játszik össze a Kremllel, és nem takarja el az arcát maszkkal" - szögezte le az OUN vezetője. 
    A megemlékezések vasárnap is folytatódtak országszerte. Az éjszaka nyugodtan telt az ukrán fővárosban. Napközbeni jelentések szerint a főtéren, a Majdanon, ahol előző nap egy nagyobb és több kisebb sátrat állítottak fel a megemlékezők, nyugodt a helyzet. A közlekedés zavartalan a belvárosban, atrocitásokról nem érkezett hír. A közrend fenntartásának érdekében viszont továbbra is fokozott készenlétben maradt a rendőrség Kijevben.