Izabella napja van. | 2020.07.12 | MNB középárfolyam:

Már 1988-ban halálra kínozhatták a két évvel korábban Libanonban eltűnt izraeli pilótát

2016-02-21 11:49:59

 

Már 1988-ban belehalhatott a kínzásokba Ron Arad, a két évvel korábban Libanonban eltűnt és Izrael által három évtizede hiába keresett izraeli pilóta - közölte vasárnapi számában a Háárec című izraeli újság. 

 

    Egy libanoni bíróságon néhány napja tett vallomás alapján megoldódni látszik egy Izraelben majdnem harminc éve rendszeresen napirendre kerülő rejtély, az 1986-ban Libanonban eltűnt Ron Arad nevű pilóta sorsa. 
    1986-ban egy dél-libanoni berepülésen Ron Arad katonai navigátor-pilóta Jisáj Avirám nevű pilótatársával együtt katapultálni kényszerült, de az értük küldött izraeli különleges egység csak Avirámot tudta kimentette Libanonból, Aradnak nyoma veszett. 
    Az azóta napvilágra került videofelvételek és tanúvallomások alapján az izraeli pilóta először az Amal nevű síita szervezet fogságába került, majd Musztafa Diráni, az Amal egyik vezetője kivált a szervezetből és foglyát magával hurcolva csatlakozott a radikális síita Hezbollahhoz. A Hezbollah Aradot Iránba szállíthatta, ahonnan később visszavihette Libanonba. 
    Egy izraeli különleges kommandó 1994-ben foglyul ejtette Musztafa Diránit, mert információt reméltek tőle Ron Aradról. Azonban Ron Arad 1988-ban egy izraeli kommandós mentési kísérlet során megszökött a Hezbollahtól, és későbbi sorsáról mindeddig csak találgatások voltak. 
    Diránit egy 2004-es fogolycserével Izrael kénytelen volt visszaadni a Hezbollahnak anélkül, hogy elfogása és fogva tartása közelebb vitt volna a rejtélyhez. Az izraeli titkosszolgálat sem tudta megoldani a kérdést, és több izraeli és nemzetközi zsidó szervezet pénzdíjat is kitűzött az eltűnt izraeli pilótáról szóló információkért cserébe, de mindeddig eredménytelenül.
    A múlt héten azonban egy bejrúti hadbíróság elé állítottak öt libanonit, akiket Izraelnek, illetve az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak való kémkedéssel vádoltak. A bírák előtt a gyanúsítottak azzal védekeztek, hogy hamis információkat adtak át Izraelnek pénzért az eltűnt izraeli pilótáról, noha valódi titkokat is tudtak sorsáról. 
    Az egyik vádlott, Mufíd Kuntar, a radikális Szíriai Szocialista Nemzeti Párt katonai szárnyának egykori tisztviselője a múlt pénteken tartott hadbírósági tárgyaláson az évtizedes rejtélyt megoldva váratlanul Arad halálra kínzásáról számolt be.
    Vallomása szerint 1988-ban arról értesítették, hogy az egységében harcoló fiatalok elfogtak valakit, majd eredménytelenül vallatni kezdték. A libanoni angol nyelvű Daily Star nevű újság beszámolója szerint Kuntár ekkor saját szemével is látta a kínzások következtében rendkívül súlyos egészségügyi állapotban lévő rabot, aki alig tudott megállni a lábán. 
    Később a kínzásokat végrehajtó fiatalok azt közölték Kuntarral, hogy a fogoly bement zuhanyozni egy fürdőhelyiségbe, de sokáig nem jött elő, ezért utána mentek és holtan találták.
    Mufíd Kuntar csak jóval később, a libanoni médiában közölt fényképekből jött rá, hogy a keresett izraeli pilóta került 1988-ban a kezeik közé. Egy évtizeddel később Bejrúttól keletre, a libanoni hegyekben lévő Bolonia falu erdejében kiásatta Ron Arad földi maradványait, hogy a sírban található ruházat vagy más jelek alapján megbizonyosodjon személyazonosságáról. 
    Ezek után a libanoni bíróság elé idézett két társával közösen találkozót kért Emile Lahoud akkori libanoni elnöktől. 
    Ezen a ponton a Daily Star beszámolója szerint a bíró a volt libanoni elnök nevének említése miatt megszakította Mufíd Kuntar vallomását és zárt ülést rendelt el. A libanoni bíróság április huszadikán tartja következő tárgyalását.