Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdődtek az előválasztások Dél-Karolinában és a jelölőgyűlések Nevadában

2016-02-20 17:40:52

 

Egy hétig tartó heves és személyeskedésektől sem mentes támadások után a republikánusok szombaton Dél-Karolinában tartanak előválasztást, amely elemzők szerint meghatározhatja, hogy Donald Trump marad-e a párt fő elnökjelölt-aspiránsa, a demokraták pedig Nevadában, jelölőgyűléseken mérik össze támogatottságukat. 

 

    A Demokrata Párt legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak a kampányszakemberei nemrégiben még úgy tartották, hogy a nyugati Nevada lesz az a szövetségi állam, ahol Clinton könnyen "elhúzhat" vetélytársától, Bernie Sanders vermonti szenátortól. A küzdelem azonban szinte minden várakozást felülmúlóan szorossá vált. 
    Sanders a péntek esti kampánygyűlésén azzal búcsúzott a megjelentektől: "Azért vagyunk itt, hogy győzzünk". A Clinton-kampánystáb abban reménykedik, hogy a vermonti szenátor fiatalok körében elért rendkívüli népszerűségét ellensúlyozhatja Hillary Clinton, ha megszerzi a spanyolajkúak és az afroamerikaiak nagy többségének támogatását. Nevadában a lakosság egynegyede spanyolajkú. 
    A republikánusok jelenleg vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump üzletember szintén bizakodóan zárta dél-karolinai kampányát Myrtle Beachen. "Most van itt a mi időnk, s nem hagyhatjuk, hogy mozgalmunk szétessen. Erős mandátumot kell szereznünk, el kell menni szavazni!" - fogalmazott Trump, akinél jobban senki nem rendítette meg a politikai osztályt. 
    Trump a héten az egyik vetélytársát perrel fenyegette meg, George W. Bush elnököt hazugsággal vádolta meg, még Ferenc pápával is vitába keveredett a migráció ügyében, ám a szombat reggeli felmérések elsöprő többsége változatlanul azt mutatta, hogy ő a republikánus tábor leginkább támogatott elnökjelölt-aspiránsa.
    Trump és Sanders előretörése - elemzők egyöntetű véleménye szerint - az amerikai közhangulat jelentős változását mutatja: a választóknak elegük van a politika színpadán régóta szereplőkből, és az új, szokatlan stílusú jelöltek felé fordultak. A nevadai és a dél-karolinai voksolást azért is ítélik kulcsfontosságúnak mind a politikusok, mind az elemzők, mert a március elsejei szuperkedd előtt - amikor egytucatnyi szövetségi államban lesz előválasztás - megmutatja, hogy kik lesznek a két nagy párt frontemberei. 
    Dél-Karolinában a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyíltak meg, a nevadai jelölőgyűlések pedig helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor veszik kezdetüket.