Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fico: az unió egyben tartása megéri a Nagy-Britanniával kötött megállapodást

2016-02-20 10:57:00

 

Az Európai Unió egyben tartása megéri a Nagy-Britanniával kötött egyezséget - így reagált Robert Fico szlovák miniszterelnök a Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről Brüsszelben létrejött megállapodásra.

 

    A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a szlovák kormányfő a hosszú tárgyalások után péntek éjjel létrejött kompromisszumos megállapodásról úgy vélekedett: jelenleg, amikor az unión belül olyannyira megoszlanak a vélemények a migrációról, nagyon rossz üzenet lett volna, ha olyan jelenségek kerülnének felszínre, miszerint az uniós tagországok még arra sem képesek, hogy együtt maradjanak. 
    "A megállapodás megéri, mert így egyben tudjuk tartani az Európai Uniót" - szögezte le Robert Fico, aki szerint az egyezség egyik fontos jellemzője az, hogy David Cameron brit kormányfő is teljes mellszélességgel ki tud állni mellette.
    A szlovák kormányfő ugyanakkor azt is mondta, hogy ezzel a megállapodással először ismerték el hivatalos szinten is a kétsebességű Európai Unió létrejöttének lehetőségét. "A fejlődés egyik sebessége az eurózónáé lesz, ahol mindannyian a nagyobb mértékű integrációt támogatjuk (...), a nem euróövezeti tagországokat pedig másik sebesség jellemzi majd" - fejtette ki Fico.