Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kutatás: az eurázsiai földművesek mégsem jutottak el Afrika legtávolabbi zugába

2016-02-19 16:55:00

Javították a kutatók az eurázsiai földművesek 3000 évvel ezelőtti afrikai bevándorlásáról szóló tanulmányukat. Mint írták, tévesen állapították meg, hogy a hajdani bevándorlók DNS-e Közép- és Nyugat-Afrikában is elterjedt - adta hírül a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.
 A Science című amerikai tudományos folyóirat 2015. október 8-i számában jelent meg a Cambridge-i Egyetem két kutatója, Marcos Gallego Llorente és Andrea Manica tanulmánya, amely szerint ősi DNS elemzésével megállapították, hogy a nagyjából 3000 évvel ezelőtt Afrikába vándorló eurázsiai földművesek genetikai öröksége ma a kontinens legtávolabbi zugában is megtalálható.
    A kutatók a Science eheti számában azt írták, hogy "a tanulmányhoz használt speciális program alkalmazásában előfordult hiba miatt" tévesen állapították meg, hogy a hajdani bevándorlók DNS-e Közép- és Nyugat-Afrikában is elterjedt.
    Legfontosabb tételük azonban ettől még helytálló: Kelet-Afrika jelenlegi lakosságának akár a negyede is eurázsiai felmenőktől származik - írták.
    Ezt úgy állapították meg, hogy ősi DNS-t vontak ki egy 4500 évvel ezelőtt az etióp fennsíkon élt férfi koponyájának maradványaiból, feltérképezték a génjeit, majd genomját összevetették a mai afrikai népességével.