Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ankarai merénylet - Erdogan: nem kétséges, hogy szíriai kurdok hajtották végre a robbantást

2016-02-19 16:45:00

Nem kétséges, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű szíriai kurd milícia hajtotta végre a szerdai ankarai öngyilkos merényletet - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban.
A török államfő újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a terrortámadást két-három ember hajtotta végre. A török hatóságok csütörtökön még csak egy szíriai kurd férfit neveztek meg elkövetőként. Ő az YPG tagja volt .
    Erdogan elmondta: az elkövetők Diyarbakir, Ankara és Isztambul között közlekedtek.
    Erdogan sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok még ezek után sem tekinti terrorszervezetnek az YPG-t.
    Hozzátette: telefonon beszél Barack Obama amerikai elnökkel, s a többi között azt is elmondja majd neki, hogy szerinte az Egyesült Államoktól kapott fegyvereket a szíriai kurdok civilek ellen használják - közölte.
    Recep Tayyip Erdogan leszögezte azt is: Törökország folytatja a kurd felkelők elleni harcot.
    Ankara az elmúlt napokban ágyúzni kezdte azokat az észak-szíriai területeket, ahol az utóbbi időben az YPG fegyvereseinek sikerült előrenyomulniuk. A NATO-tag Törökország lépése tovább bonyolította a szíriai konfliktus rendezésére tett kísérleteket, és elmélyítette a nézetkülönbségeket Ankara és Washington között, mert az Egyesült Államok az YPG-t hasznos szövetségesnek tekinti lát az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.
    A legfőbb szíriai kurd párt, a Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) tagadta, hogy a tömörülés katonai szárnyának, az YPG-nek köze lenne az ankarai merénylethez. A PYD azzal vádolta Törökországot, a merényletet a szíriai harcokban történő szerepvállalása igazolására használja fel.