Andrea napja van. | 2024.04.18

"Nemkívánatos személy" lehet szülővárosában Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök

2016-02-19 16:01:00

Persona non grata azaz nemkívánatos személy lehet szülővárosában Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, ha az erről szóló határozatot elfogadja a galíciai Pontevedra városának képviselőtestülete jövő hétfőn.
A határozat valójában politikai állásfoglalás, konkrét jogi következménye nem lesz a miniszterelnökre nézve.
    A javaslatot a helyi szocialista párt nyújtotta be válaszul arra a döntésre, hogy az ügyvezető spanyol konzervatív kormány 60 évvel meghosszabbította az Ence cellulózgyár működését a pontevedrai tengerparton.
    A terület védelmét a nagy természeti értékére hivatkozta kérte Pontevedra vezetése. A kormánydöntés előtt és után is tiltakoztak a helyiek gyár további működése ellen, de nem a bezárását, hanem az átköltöztetését követelték.
    A galíciai autonóm közösség kormánya azzal érvelt a döntés mellett, hogy az 1957 óta működő gyár munkahelyeket teremt, a térségben csaknem hatezer ember megélhetése függ tőle.
    "Rajoy elárulta Galíciát" - bírálta a miniszterelnököt a Pontevedrát irányító Galíciai Nacionalista Blokk (BNG). Miguel Anxo Fernández Lores polgármester szerint a döntés azt jelenti, hogy a nagyvállalatok érdekei előnyt élveznek az állampolgárok érdekeivel szemben.
    A Rajoyt nemkívánatos személlyé nyilvánító előterjesztést várhatóan elfogadja képviselőtestület, mivel azt a szocialisták mellett támogatja az En Marea nevű baloldali formáció és a nacionalista BNG is.