Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vádat emeltek egy egyesület vezetői ellen, akik magukra költötték a hátrányos helyzetű fiataloknak szánt pályázati pénzt

2016-02-19 10:07:24

Vádat emelt a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség egy végegyházi közhasznú egyesület két vezetője és hat társuk ellen, akik a saját céljaikra használták fel a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára elnyert támogatást, majd az elszámoláshoz és az újabb támogatási részösszeg lehívásához fiktív számlákat használtak fel - közölte a vádhatóság pénteken az MTI-vel.

    A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlott - egy 44 éves férfi egy 37 éves nő - az adott időszakban élettársak voltak, együtt alapították 2004 júliusában az egyesületet. A társadalmi szervezet elnöke a férfi lett, de valójában az élettársa is eljárt a projekt ügyeiben. Az egyesület a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton 2010 májusában mintegy 29,5 millió forint támogatást nyert el, amelynek forrása részben az Európai Szociális Alap, részben a központi költségvetés volt. 
    A támogatásból ifjúsági klub létrehozását kívánták megvalósítani, amely a hátrányos helyzetű roma lakosság, elsősorban a fiatalok társadalmi integrációjának elősegítését szolgálta volna. A pályázat projektmenedzseri feladatait egy 49 éves szegedi nő, a harmadrendű vádlott látta el.
    A támogatás összegéből mintegy 29 millió forintot az első- és a másodrendű vádlott több részletben levett az egyesület folyószámlájáról, és azt a saját céljaikra, a megélhetésükre fordították, abból a harmadrendű vádlott is részesült. A pénz jogosulatlan felhasználását az egyesület vezetői valótlan tartalmú, fiktív számlákkal leplezték, amelyeket a további öt vádlott állított ki.
    A támogatás elszámolásához, illetve a következő támogatási részösszeg lehívásához felhasznált fiktív számlákat meg nem történt rendezvények szervezéséről - például szakmai előadások, falunap, kiállítás, tábor - és ezekhez kapcsolódó étkeztetésről, szállásról állították ki.
    Az ügyészség az első-, a másod- és harmadrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny társtettesként, folytatólagosan elkövetett megszerzésének bűntettével, míg a többi öt vádlottat ehhez nyújtott bűnsegédi közreműködéssel vádolja. 
    Az ügyet a Gyulai Járásbíróság tárgyalja.