Auguszta napja van. | 2024.03.29

Barack Obama emberi jogi kérdéseket is felvet majd kubai látogatásán

2016-02-18 20:33:59

Kubába tervezett és történelminek minősített látogatásán az amerikai elnök emberi jogi kérdéseket és más amerikai aggodalmakat is felvet majd a kubai vezetővel, Raúl Castróval tervezett találkozóján - tudatta maga Obama elnök csütörtökön mikroblogján keresztül. 

    A látogatását bejelentő Twitter-üzenetében Barack Obama fontosnak tartotta közölni azt is, hogy az Egyesült Államoknak még vannak nézetkülönbségei a kubai kormánnyal, s ezeket ő közvetlenül is felveti majd Havannában.     "Kuba nem fog megváltozni egyetlen éjszaka alatt, s az országaink közötti  nézetkülönbségek sem tűnnek el gyorsan. De Kuba-politikánk vezérelve változatlanul az, hogy döntéseinkkel a kubai nép életét jobbítsuk" - ezt már Ben Rhodes, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának stratégiai kommunikációért felelős helyettese írta blogján. Elemzésében Rhodes részletesen felidézi az Obama-kormányzat kubai politikáját, mindazon megfontolásokat és lépéseket, amelyek az elnök Obama mostani látogatásához vezettek. Hangsúlyozza egyúttal, hogy a kubai nyitás az Egyesült Államok számára is új lehetőségeket nyit meg egész Latin-Amerikában.         Rhodes szerint Obama elnök azzal az üzenettel indul a szigetországba, hogy az Egyesült Államok és Kuba viszonyát nem szabad meghatároznia "a múlt összetett és nehéz történelmének". Washington az amerikai üzleti lehetőségek bővítését, a két ország közötti utazási korlátok lebontását szeretné. A nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese megjegyezte, hogy a Fehér Ház végső célja: meggyőzni a washingtoni kongresszust, hogy oldja fel a Kuba elleni kereskedelmi embargót. Rhodes megerősítette azt is, hogy Barack Obama Havannában találkozik Raúl Castro kubai vezetővel, de az országot fél évszázadon át irányító Fidel Castróval "nincs tervben" találkozó.          Közben Josh Earnest, Fehér Házi szóvivő szokásos napi sajtóértekezletén azt erősítette meg, hogy Obama Kubában nemcsak Raúl Castróval találkozik majd, hanem a kubai változásokat sürgető civil csoportok képviselőivel is.          Az éppen Washingtonban tárgyaló kubai külkereskedelmi miniszter, Rodrigo Malmierca egy interjúban üdvözölte és Kuba száméra jó hírnek nevezte Obama várható látogatását. Az amerikai republikánus politikusok körében azonban nem egyöntetűen pozitív a látogatás fogadtatása. A párt jelöltségére pályázó politikusok közül Ted Cruz texasi szenátor és Marco Rubio floridai szenátor - mindkettőjüknek kubai felmenőik vannak - elítélte az Obama-vizitet, s elítélően nyilatkozott a Kubában született floridai politikus, Ileana Rosh-Lehtinen is, aki "szégyenletesnek" nevezte Barack Obama kubai vizitjét. 
    A Fehér Ház csütörtökön bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök Kubából Argentínába utazik, ahol tárgyal majd Mauricio Macrí elnökkel.