Emma napja van. | 2024.04.19

A halottak nagy része katona vagy a hadsereg alkalmazottja volt

2016-02-18 11:45:17

 Az ankarai öngyilkos merénylet 28 halálos áldozatából 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt - nyilatkozott Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

    Bejelentette: folytatják tüzérségi hadműveleteiket a támadást végrehajtó szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) állásai ellen.
    A török miniszterelnök felháborodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a terrorizmusellenes koalícióban a Törökország oldalán harcoló szövetséges országok az YPG-t támogatják. Azok az államok, amelyek közvetve vagy közvetlenül segítik az ellenséges kurd szervezetet, elveszíthetik Törökország barátságát - tette hozzá.
    Kiemelte: a parlament annak ellenére folytatja munkáját, hogy a merénylet annak épületéhez nagyon közel történt.
    Davutoglu megerősítette, hogy a merényletet a vizsgálatok szerint a szíriai származású Salih Necar hajtotta végre, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), és a Népvédelmi Egységek tagja volt. Arra is kitért, hogy Necar az északkelet-szíriai Amuda kisvárosban született 1992-ben.
    Ankara nem nézi jó szemmel a kurdok katonai sikereit Irakban és Szíriában, mert attól tart, hogy határai mentén egy egységes kurd nemzet jöhet létre, amelyet nemzetbiztonsági kockázatnak tart, különösen annak fényében, hogy délkeleti tartományaiban rengeteg kurd nemzetiségű lakos él.
    Ahmet Davutoglu kedden azzal fenyegette meg az YPG-t, hogy ha megközelíti a török határtól nem messze fekvő szíriai Azaz városát, a legsúlyosabb török válaszlépéssel kell számolnia.