Emma napja van. | 2024.04.19

Ha London elhagyja az EU-t, nacionalista hullámra lehet számítani Európában

2016-02-18 11:59:00

 

Nacionalista és szeparatista hullámra kell számítani Európában, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában a parlament EU-ügyi bizottságának ülésén. Nem zárta ki azt sem, hogy London lépése dominóhatást válthat ki. 

 

    Bohuslav Sobotka csütörtökön és pénteken Brüsszelben részt vesz az uniós állam-, illetve kormányfők értekezletén, az Európai Tanács ülésén, amelynek legfontosabb napirendi pontja a migrációs válság és az EU-brit viszony reformja. 
    "Természetesen az alternatívák egyike az, hogy Nagy-Britannia is osztódni kezd. Úgy vélem, hogy ez egy olyan hullám lenne, amely Nagy-Britannia után a kontinensen is átsöpörne, mert Európában is több olyan régiónk van, amely nincsen megelégedve helyzetével az adott országon belül" - jelentette ki Sobotka, konkrét példaként Katalóniát említve.
    Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. 
    David Cameron brit kormányfő a brüsszeli tanácskozás előtt igyekezett megnyerni a többi EU-tagország támogatását a brit-EU kapcsolatok reformjához. Atagállamok álláspontjai mindazonáltal ezzel kapcsolatban eltérőek. 
    A legutóbbi felmérések szerint a britek többsége ellenzi a további EU-tagságot. Amennyiben a lakosság valóban az EU elhagyása mellett dönt, több politikus szerint ez a szigetországban is törést okozna, mert a nagyrészt Európa-párti skótok kiléphetnek a brit közösségből. 
    "Dominóhatástól tartok, ami azt jelenti, hogy ha Nagy-Britannia kilépne, ennek reakciója egyfajta nacionalista és szeparatista hullám lenne, amely törvényszerűen végigsöpör egész Európán. Ezt a hullámot a migrációs válság kiváltotta indulatok szintén törvényszerűen erősíteni fogják" - fejtette ki a cseh kormányfő. Megjegyezte, hogy ez több uniós ország számára nagy terhet jelenthetne. 
    Bohuslav Sobotka szerint a témában folytatott jelenlegi viták lényegében a brit belpolitika következményei, amelyekbe "sajnos, a huszonnyolcakat is belekeverték". 
    "Ha szavazati jogom lenne, én Nagy-Britannia uniós tagságának fenntartása mellett voksolnék" - szögezte le a cseh miniszterelnök.