Emma napja van. | 2024.04.19

Nemzetközi összehasonlításban is jól halad a magyar gazdaság

2016-02-18 11:35:00

 

Európai összehasonlításban is kedvező a magyar gazdaság helyzete, az adósság alakulása - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán. 

 

    Banai Péter Benő kifejtette, a gazdaság teljesítményében (a GDP arányában) kifejezett adósság a gazdaság teljesítményétől és az államháztartás gazdálkodásától függ. A magyar számok az elmúlt két évben mindkét tényezőt tekintve pozitív folyamatokat tükröztek, európai uniós összehasonlításban is - mondta.
    Kiemelte: a költségvetés hiánya évek óta 3 százalék alatt van, tavaly a GDP arányában körülbelül 2 százalék körül alakult. A gazdaság bővülése és a fegyelmezett államháztartási gazdálkodás kellett ahhoz, hogy 2011 óta minden évben csökkeni tudjon az államadósság, amely tavaly a GDP 75,5 százaléka volt - hangsúlyozta.
    Az államtitkár kitért arra, hogy jelentős, több milliárd eurós deviza törlesztés lesz idén,  ami  az Európai Bizottság felé fennálló kötelezettségből ered. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a devizaadósság helyett egyre inkább a forintadósságra tér át a magyar állam finanszírozása, és megjegyezte, akinek volt devizahitele az tudja mi a különbség.  2015-ben leegyszerűsítve nagyságrendileg annyival csökkent a külföld felé devizában fönnálló adósság, mint amennyivel növekedett a lakossági finanszírozás forintban. Ebből az is következik, hogy az a hozam, amit az állam kifizet, nem külföldre megy, hanem tipikusan a magyar családokat gazdagítja.    
    A nullszaldós költségvetésről feltett kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elsődleges egyenleget, vagyis kamatkiadások nélkül tekintve, a magyar állam gazdálkodását az elmúlt években nem az egyensúlyi nullszaldó, hanem a többlet jellemezte. Ha tehát nem lenne az államadósság akkor a költségvetés már most is többletben lenne - fejtette ki az NGM államtitkára. Az adósságot persze nem lehet egyik évről a másikra leépíteni de a csökkentéséhez hozzásegít, ha a nullszaldós költségvetést elérjük - mondta.