Gedeon napja van. | 2024.03.28

Végrehajtható költségvetést fogadott el a Fővárosi Közgyűlés

2016-02-17 20:59:00

Végrehajtható és biztonságos a fővárosi önkormányzat idei költségvetése - nyilatkozta Tarlós István főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

    Hozzátette: szinte példátlan módon a költségvetési javaslat még ellenzéki szavazatot is kapott a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
    Tarlós István elmondta, hogy folytatódnak azok a fejlesztések, amelyeket a kormánnyal közösen elhatározva elindítottak. 
    Bizonyos speciális kérdésekben házon belül is vannak viták, de a fejlesztések terén "nagyon jó az együttműködés" - fűzte hozzá.
    A főpolgármester szerint a fejlesztések tekintetében a főváros jól áll, ugyanakkor - mint fogalmazott - a tömegközlekedés tekintetében a költségvetés "kifeszítetté válhat". 
    Most ezt viták árán áthidalták, a kormány január elsejétől kifizeti és átvállalja az agglomerációs tömegközlekedés feladatát - tette hozzá.
    Tarlós István közölte, míg az átadás befejeződik, visszamenőleges térítés ellenében változatlanul ellátja a főváros a feladatot.
    Mint mondta, a HÉV-eket átadják, kivéve a csepelit, hiszen az nem megy át Budapest közigazgatási határán. Az átadás értelme, hogy így európai uniós forrás vehető igénybe a csaknem ötvenéves HÉV-szerelvények megújítására vagy kicserélésére, valamint a pályák felújítására.
    "Nem tudom, honnan venne a főváros arra pénzt, hogy ezt a százmilliárd körüli feladatot önfinanszírozásból" ellássa - fogalmazott a főpolgármester.
    Azzal kapcsolatban, hogy korábban arról beszélt, 2019 őszére készül el a 3-as metró infrastrukturális felújítása, és a felújított szerelvények már korábban, 2019 nyarán forgalomba állhatnak, azt közölte: ez nem azt jelenti, hogy a szerelvények akkora lesznek készen, azok sokkal korábban elkészülnek. 
    Az első felújított szerelvény már idén tavasszal ideér - jegyezte meg.
    Tarlós István elmondta azt is, hogy azért nem lehet korábban elkezdeni a 3-as metró felújítását, mert "az elődök itt hagytak egy nagyon jelentős adósságállományt", és ezt a kormány 2015 nyarán tudta átvállalni. 
    Előtte bármilyen kötelezettségvállalás a 3-as metróra "fedezet nélküli kötelezettségvállalás lett volna" - mutatott rá.
    Arra a kérdésre válaszolva, hogy tavasszal számít-e BKV-sztrájkra, elmondta: lesz a BKV-nál béremelés.