Andrea napja van. | 2024.04.18

További szigorításokat vezet be Szlovénia Horvátországgal közös határán

2016-02-17 20:35:00

Szlovénia további szigorításokat vezet be Horvátországgal közös határán. A rendőrség visszafordítja azokat a migránsokat, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek és nem kérnek menedékjogot Szlovéniában - közölte Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerdán megtartott sajtótájékoztatóján Ljubljanában.

    Kijelentette: Szlovénia az osztrák kvótákhoz igazodva fogadja a migránsokat területén. 
    A szigorításokra azért van szükség, hogy csökkentsük a migránsáradatot, valamint, hogy Szlovéniában ne torlódhassanak fel a gazdasági bevándorlók - tette hozzá. 
    Ausztriába péntektől naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be, a határ menti térségben pedig mindössze nyolcvan menedékkérelmet fogadnak. Egyúttal a jövőben csak azokat a Közel-Keletről érkező menekülteket fogadja be Ausztria, akik háborús területről érkeznek a balkáni útvonalon.
    Györkös Znidar kiemelte: Ljubljana a jövőben korlátozni kívánja a migránsok szervezett szállítását, ami miatt várhatóan ellenőrizetlenül érkeznek majd bevándorlók a zöldhatárra. Ezért a kormány javasolni fogja a parlamentnek, hogy jövő héten a törvény értelmében kétharmados többséggel hatalmazza fel a hadsereget, hogy segítséget nyújthasson a rendőrségnek a határ őrzésében. 
    A miniszter felhívta a figyelmet, hogy Szlovénia nem lesz többé tranzitország. 
    "Horvátország biztonságos országnak számít, ezért lehetséges, hogy nem mindenki menedékkérelmét bíráljuk majd el pozitívan" - mondta, majd hozzátette: ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy akiknek valóban szükségük van segítségre, azok megkapják. 
    A kormány módosította a biztonságos származási országok listáját is, és több országgal kibővítette azt, hogy hatékonyabban utasíthassa vissza a megalapozatlan menekültügyi kérelmeket. Biztonságos származási országnak számít a jövőben Algéria, Banglades, Egyiptom, Tunézia, Marokkó, továbbá Albánia, Koszovó, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Törökország is.