Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több ezren tüntettek a kormány ellen Koszovóban a függetlenség nyolcadik évfordulóján

2016-02-17 16:45:00

Több ezren - egyes becslések szerint mintegy tízezren - tüntettek Pristinában szerdán a kormány ellen a koszovói függetlenség kikiáltásának nyolcadik évfordulóján, a rendőrség őrizetbe vette a lehetséges rendbontókat, nem történt incidens.

    Fokozott rendőri készültség volt már szerda reggel a koszovói fővárosban, a három legnagyobb ellenzéki párt ugyanis hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy soha nem látott méretű tiltakozó akciót szervez a függetlenség napi rendezvényekkel egy időben. 
    A három legnagyobb ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül. 
    A szerb sajtó információi szerint a dokumentum széleskörű jogokkal ruházza fel a koszovói szerbeket, és a koszovói szerb önkormányzatok közösségének lesz majd elnöke, alelnöke, képviselő-testülete, tanácsa, címere és zászlaja is. Emellett bizonyos fokú önállóságot élvezhetnek az egészségügy, az oktatásügy, a város- és területrendezés, valamint a gazdaságfejlesztés terén, valamint az önkormányzatok közössége Belgrádtól is kaphat pénzügyi támogatást. Belgrád szerint a koszovói szerb önkormányzatok közösségének megalakítása kulcsfontosságú a helyi szerbek számára, mert ez garantálja megmaradásukat Koszovóban. A pristinai ellenzék szerint viszont ezzel az új megállapodással túl sok jogot kapnak a szerbek, ezért tiltakozással fejezik ki egyet nem értésüket. A koszovói alkotmánybíróság szerint ugyanakkor a megállapodásban foglaltak összeegyeztethetők a koszovói alaptörvénnyel, bizonyos pontokat azonban még össze kell hangolni az alkotmánnyal, de megalakulhat az önkormányzatok közössége.
    Az ellenzéki pártok azt kérték Atifete Jahjaga köztársasági elnöktől, írjon ki előre hozott parlamenti választást, hogy véget lehessen vetni a több hónapja tartó belpolitikai válságnak. A kormánypártok ugyanakkor úgy vélik, az ellenzék erőszakkal akarja magához ragadni a hatalmat. 
    A szerda kora délutáni demonstráción a tömeg Albánia, Németország, Svájc, az Egyesült Államok és a NATO zászlaját lengette, koszovói zászló azonban csak elvétve akadt. A tüntetők a koszovói szerb önkormányzatok közössége, valamint a koszovói kormány ellen irányuló felkiáltásokkal vonultak Pristina főterén a kormányépületek elé.
    Ramush Haradinaj, az AAK a tömeget látva kijelentette: "szemmel láthatóan elegen vagyunk ahhoz, hogy megdöntsük a kormányt". 
    A rendőrség öt férfit vett őrizetbe, akiknél benzinnel töltött üvegeket, valamint fából készült ütőket találtak. 
    A tüntetést megelőzően, szerda délelőtt katonai parádéval ünnepelték meg a függetlenség nyolcadik évfordulóját. Atifete Jahjaga államfő beszédében kiemelte, hogy a koszovói demokrácia még mindig alakulóban van, ugyanakkor az ország stabil. Isa Mustafa kormányfő pedig arról beszélt, hogy a stabilitást éppen a kormány adja, amely élvezi a választópolgárok bizalmát.  
    Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt továbbra sem hajlandó elismerni. Szerbia indoklása szerint mindaddig, amíg az Európai Unió nem egységes a kérdésben, Belgrád sem kényszeríthető a függetlenség elismerésére. Szerbián kívül Oroszország és Kína, illetve öt uniós tagállam - Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus - sem tartja független országnak Koszovót.