Emma napja van. | 2024.04.19

Az RMDSZ ügyvezető elnöke Bunta Levente lemondását várja

2016-02-17 12:20:22

 Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke a Maszol.ro portálnak nyilatkozva reményét fejezte ki szerdán, hogy Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere lemond az RMDSZ helyi szervezete elnöki tisztségéről.

    A székelyudvarhelyi polgármesteri tisztséget nyolc éve betöltő Bunta Levente az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjének a kiválasztása kapcsán került összetűzésbe a szövetség udvarhelyszéki szervezetével és országos vezetésével. A széki szervezet felülbírálta a Bunta által vezetett városi szervezet határozatát, amely csupán az RMDSZ-tagoknak tette volna lehetővé, hogy részt vegyenek a szövetség polgármesterjelöltjét kiválasztó márciusi előválasztáson, és ezzel jelentősen csökkentette annak a lehetőségét, hogy ismét Bunta legyen az RMDSZ polgármesterjelöltje.
    A polgármester kedden közölte, hogy nem vesz részt az RMDSZ előválasztásán, és azt is hozzátette, hogy támogatói a munka folytatására biztatják. "Székelyudvarhely nem kér a megvezetésből, nem kér a bábként odatett polgármesterekből, nem kér az RMDSZ-ből sem, ha az nem a közösségünket szolgálja" - jelentette ki a polgármester.
    Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kijelentette, hogy ha Bunta Levente nem mond le a székelyudvarhelyi RMDSZ-szervezet éléről, akkor az alapszabályzat a leváltására is lehetőséget ad. Csalódottságának adott hangot, amiért a polgármester "egyik pillanatról a másikra hátat fordított" az RMDSZ-nek. 
    Kovács Péter tudni vélte, hogy Bunta Levente függetlenként, vagy a román Szociáldemokrata Párt támogatásával próbál újabb polgármesteri mandátumot szerezni. Azt is hozzátette, hogy nincs értelme a székelyudvarhelyi előválasztásnak, ha csupán egy jelölt indul azon. 
    A csaknem 95 százalékban magyarok által lakott 33 ezer lakosú székelyföldi városban Arros Orsolya közgazdász, az RMDSZ helyi nőszervezetének a vezetője jelentkezett az előválasztásra. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) még nem nevezte meg a polgármesterjelöltjét. A két párt helyi szervezetei korábban jelezték, hogy közös jelöltet állítanának. Romániában június 5-én tartanak önkormányzati választásokat. http://www.maszol.ro/index.php/belfold/60322-rmdsz-szinekben-mar-biztos-nem-lesz-polgarmesterjelolt-bunta-levente