Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fővárosi Közgyűlés - Kiterjesztik a forgalomkorlátozást szmogriadó esetén

2016-02-17 11:40:59

 

Bővítette a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

 

    A korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl érintettek lettek az Euro-2-es benzines és dízelüzeműek is.
    A javaslatot 23 igen szavazattal 4 ellenzéki tartózkodás mellett fogadták el.
    A változtatással a korábbi 7-8 százalékról (46-76 ezer gépjármű) 29-32 százalékra (186-307 ezer gépjármű) bővül a szmogriadó alatt Budapestről kitiltott autók aránya, azzal, hogy a korábbi, fekete matricás szabályozást kiterjesztették a 2-es, illetve 4-es jelű környezetvédelmi besorolásra (amely nem azonos Euro-besorolással).
    A közgyűlés döntése alapján a szmogriasztás magasabb korlátozási fokozata esetén az Euro-3 szabályokat teljesítő dízeljárművek sem közlekedhetnek, így ekkor a korlátozás aránya 38-41 százalékra (240-395 ezer gépjármű) nőhet.
    Az elfogadott előterjesztésban rámutattak arra, hogy a módosítás által érintett autók már több mint 15 évesek, jellemzően 16 és 19 év közöttiek. 
    A közgyűlés kormánypárti többsége a szavazáson nem támogatta azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek a környezetvédelmi besorolás helyett a rendszámtáblák páros, vagy páratlan végződése alapján, naponta felváltva tiltotta volna be a személyautók közlekedését a szmogriadó alatt. Az LMP és a PM javaslataikat azzal indokolta, hogy egy ilyen szabályozást sokkal könnyebb lenne betartani, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint azonban a jogszabályok nem engednek meg ilyen formájú tiltást.