Emma napja van. | 2024.04.19

Olasz kéksisakosok védik a világ kulturális örökségét

2016-02-17 10:33:09

 

A veszélyben forgó világörökség védelmét hivatott biztosítani az első műemlékvédelmi "kéksisakos" egység, amely Olaszországban alakult meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) született megállapodás értelmében. 

 

    A rendkívüli kéksisakosok feladata békefenntartás helyett a nemzetközi kulturális örökség védelme és megmentése bárhol a világban, ahol erre szükség van. 
    Több mint ötven tagú szakértői, ugyanakkor gyorsbeavatkozású operatív csoportról van szó, amelyben harminc olasz műemlékvédelmi szakember mellett az olasz fegyveres erőkhöz tartozó csendőrség speciális műemlékvédelmi egységének emberei is helyett kaptak. A csapat székhelyét az UNESCO torinói központjában alakították ki. 
    Dario Franceschini olasz kulturális miniszter felidézte, hogy a műemlékvédelmi egység felállításának tervét Matteo Renzi olasz miniszterelnök szeptemberben jelentette be az ENSZ-közgyűlésében. Az UNESCO ezt támogatta és az olasz egység négy hónap alatt fel is állt. Az olasz kulturális tárca vezetője szerint ez csak az első lépés, most a világ többi országának csatlakozását várják az ENSZ örökségvédelmi "csapataihoz". 
    Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter elmondta, hogy az olasz műemlékvédelmi kéksisakosok első "missziójának" helyszíne Líbia lehet az észak-afrikai ország régészeti ásatásainak védelmében. Ha erre az ENSZ felhatalmazást ad, az olasz fegyveres erők biztosítják a műemlékvédő egység célba jutását. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó