Emma napja van. | 2024.04.19

Merkel: választani kell az uniós-török akcióterv és Görögország északi határának lezárása között

2016-02-16 18:37:00

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson választani kell az uniós-török akcióterv és Görögország északi határának lezárása között - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. Hangsúlyozta, hogy teljes erővel az akcióterv folytatásáért harcol majd a brüsszeli tanácskozáson.
Angela Merkel a német-izraeli kormánykonzultáció után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az uniós csúcson meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e haladni tovább az Európai Unió és Törökország közös akcióterve által kijelölt úton a menekülést kiváltó okok kezelése és az illegális migráció visszaszorítása felé, vagy "máris fel kell adni" ezeket a törekvéseket, és le kell zárni a görög-macedón, illetve a görög-bolgár határt, vállalva a Görögországot és az EU egészét, így a schengeni övezetet is terhelő következményeket.
    Megjegyezte: "nevetséges" lenne, ha az értekezleten arról tárgyalnának, hogy legális menekültkontingenseket vegyenek át Törökországtól, hiszen a már az EU területén tartózkodó menekültek ügyében tavaly hozott uniós döntés értelmében a tagállamok között elosztandó 160 ezer ember közül még ezret sem sikerült elhelyezni. Kiemelte, hogy menekültkontingensekről csak akkor lehet szó, ha "messzemenően csökken" az illegális migráció.
    A kancellár egy keddi lapinterjúban részletesebben is ismertette álláspontját. A Stuttgarter Zeitung című lapban közölt interjúban elutasította a Görögország északi határának lezárásáról szóló elképzeléseket, hangsúlyozva, hogy azok megvalósítása szerinte nem lenne "európai magatartás", és "nem is oldaná meg a problémáinkat".
    Angela Merkel kiemelte, hogy nem borúlátó, de tudja, hogy az ügyeket csak nyomásgyakorlással lehet előmozdítani. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a balkáni útvonal csak tavaly nyáron vált az első számú migrációs útvonallá, és "egyértelmű nem" a válasz arra a kérdésre, érdemes-e alig néhány hónap után feladni a küzdelmet az "európai megoldásért", amely az EU és Törökország együttműködésén, az uniós külső határ védelmén és a válságot kiváltó okok kezelésén alapul - mondta a német kancellár.
    Elmondta, megérti azokat a török politikusokat, akik kifogásolják, hogy az európaiak elzárkóznak menekültek befogadásától, de  megkövetelik Törökországtól, hogy tartsa nyitva határait a szír menekültek előtt. Ilyen alapra nem lehet felépíteni az együttműködést Törökországgal, ezért "lépésről lépésre" meg kell változtatni ezt a hozzáállást - mondta Angela Merkel.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó