Andrea napja van. | 2024.04.18

Megdőlt a februári melegrekord Bukarestben

2016-02-16 15:43:53

 

 Megdőlt a februári melegrekord kedden a román fővárosban, ahol délután három órakor 25 fokot mutattak a hőmérők.

 

    A Digi 24 hírtelevízió szerint még soha nem mértek magasabb hőmérsékletet februárban Bukarestben a meteorológiai megfigyelések kezdete óta. A mostani csúcs csaknem húsz fokkal magasabb a sokéves átlagnál: február közepén 6 fokos maximumot, és -3 fokos minimumot szoktak mérni a román fővárosban.
    A mostani bukaresti csúcsérték a februári országos  melegrekordtól is alig egy fokkal marad el. A legmagasabb februári hőmérsékletet, 26 fokot 1995 február 27-én a Fekete-tenger partjától 30 kilométernyire lévő Medgidián jegyezték fel.
    Országos szinten a legmagasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot a Kárpátok karéjának külső részén elhelyezkedő Ramnicu Saraton mérték kedden 14 órakor.
    A mostani hőhullám főleg Románia délkeleti részét érintette, de Erdély déli részén is szokatlanul meleg volt: a keddi csúcshőmérséklet Háromszéken is sokhelyütt meghaladta a 20 fokot. A kovásznai megyeszékhelyen kedd délután 21.3 fokot mértek.
    Az előrejelzés szerint véget ér rendkívüli meleg és szerdára több mint tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet Románia déli részén.