Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belvíz - Növelték a védelmi készültséget a Tisza alsó szakaszánál

2016-02-16 15:30:00

Másodfokúra emelte a védelmi készültséget a tiszai alsó belvízvédelmi szakaszon kedden a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) - közölte az igazgatóság védelemvezetője az MTI-vel.
 Bara Sándor elmondta: működési területükön négy védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség. A tiszai alsó és a hamvas-sárréti szakaszon másodfokú, a tiszai középső, valamint a tiszai felső szakaszon pedig elsőfokú a védelmi szint. 
    Azokon a védelmi területeken, ahol másodfokúra emelték a készültséget, a lehullott csapadék hatására a belvízcsatornák torkolati vízállásai tovább emelkedtek, így a szivattyútelepek kétműszakos üzemeltetésére van szükség - magyarázta Bara Sándor. 
    Elmondta azt is: az elöntött területek nagysága nőtt az elmúlt 24 óra alatt. Összesen 6450 hektárt borít belvíz a készültséggel érintett területeken, ebből 1600 hektár a vetés, 1400 hektár a szántó, 2250 hektár a rét és legelő, a többi egyéb terület.
    A 19 üzemelő szivattyútelep működtetésével az igazgatóság szakemberei 962 ezer köbméter belvizet emelnek át naponta a befogadó folyókba és csatornákba, a védekezésben a Tivizig ötven dolgozója vesz részt - tette hozzá.