Emma napja van. | 2024.04.19

Kevesebb dohányt vesz át a termelőktől az idén az ULT Magyarország

2016-02-16 14:08:46

Jelentősen csökkenti dohánytermelő területeit, valamint a gazdálkodóktól átvett termésmennyiséget az idén az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. - közölte az amerikai Universal Corporation nyíregyházi dohányfeldolgozójának vezérigazgatója a termelők részére szervezett fórumon kedden, Nyíregyházán.
Bittner Imre ezt elsősorban azzal magyarázta, hogy az egész világon emelkednek az eladatlan dohánykészletek, a nyíregyházi feldolgozónak is készletproblémái keletkeztek a korábban felvásárolt és beraktározott dohány miatt.
    Tavaly összesen 6100 tonnányi Virginia és Burley típusú dohányt termeltetett és vásárolt fel a többségükben szabolcsi szerződéses termelőktől a cég, harminc százalékkal kisebb mennyiséget, mint két évvel ezelőtt. Ennek ellenére a 2014-es és a 2015-ös termés nagy része még a raktárakban van eladatlan készletként - jelezte a vezérigazgató.
    Bittner Imre elmondta, az idén a Virgina esetében várhatóan 1500-1600, a Burleynél 500-550 hektáros területre fognak szerződést kötni a termelőkkel, korábban a szerződött termőterület 2800, illetve 1200 hektár volt. Az ULT által átvett mennyiség is csökken 2016-ban: Virginiából a korábbi 5500-6000 tonnához képest az idén 3500 tonnát, míg Burleyből az átlagos 2500 tonna helyett csak 1000 tonnát vásárol meg a termelőktől a cég.
    A fórumon a vezérigazgató hangsúlyozta, a társaság 2016-ot átmeneti évnek tekinti, a csökkentett területek ellenére minden eddigi termelővel szerződni akarnak. Tájékoztatása szerint az ULT a termelői területeket az elmúlt három évi átlagtermelés alapján korrigálja, valamint a kormány segítségével megpróbálják elérni, hogy a nagy multinacionális vevők visszatérjenek a magyarországi dohánypiacra.
    Amennyiben 2017-re nem sikerül visszaemelni a korábbi területi és termelési volument, akkor jövőre tovább romlik a helyzet, hiszen az ULT Zrt. "egész biztosan" nem köt termelési szerződéseket a Burley dohányfajára - szögezte le Bittner Imre, hozzátéve, hogy ez a legtöbb kistermelőt érinteni fogja.
    A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, az intézkedés érinteni fogja a Virginia fajta területeit is, így - ha nem lesz pozitív változás -, körülbelül 2000 tonna átvett mennyiségre lehet számolni 2017-ben.
    A nyíregyházi fermentáló ennek a mennyiségnek a többszörösét is fel tudja dolgozni, a kapacitáscsökkenés miatt viszont kényszerűségből "újabb fájó lépéseket" jelent be a cég, azaz valószínűleg megszünteti a dohányfeldolgozást - közölte Bittner Imre.
    Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke a fórumon elmondta, megdöbbent a feldolgozó döntésén, bár már évek óta tudott volt, hogy az ULT-nek piaci problémái vannak. A Madosz kiáll a termelők változatlan nagyságrendű területéért, ennek érdekében a szervezet pedig a hazai és az európai illetékeseket is megkeresi - közölte.
    Az elnök arra kérte az ULT vezetését, hogy gondolja át a döntését. Megjegyezte, az egyik évről a másikra véghezvitt radikális területi és mennyiségi csökkenés komoly problémákat okoz a termelőknek, amire a 2016-os termelési év tervezésekor nem gondolhattak. Rámutatott: azok a termelők, akik komolyan gondolták az idei termelési évet, már megvásárolták például a növények neveléséhez szükséges fóliát és tőzeget, lekötötték a termeléshez szükséges energiaforrásokat is.
    A dohánytermelés Magyarországon mintegy húszezer embert foglalkoztat, főként a termőterület mintegy 80 százalékát adó kelet-magyarországi térségben.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó