Márk napja van. | 2024.04.25

Brit EU-népszavazás - FT: a családi pótlékról szóló vitán akadhat el az egyezség a visegrádiak ellenállása miatt

2016-02-16 11:18:32

A külföldi EU-munkavállalóknak járó családi pótlék szigorítási tervei feletti vitán akadhat el Nagy-Britannia és az Európai Unió reformmegállapodása, a visegrádi EU-csoport ugyanis "egységes frontot" alkotva lép fel annak érdekében, hogy a külföldön élő gyerekek után már folyósított kifizetésekre a tervezett szigorítás ne vonatkozzék - írta a Financial Times című brit lap kedden.
London eredeti követelése az volt, hogy ne vehessenek fel családi pótlékot olyan külföldi EU-munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.
    Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által február elején ismertetett átfogó megállapodási szövegtervezet ezt a tilalmat nem tartalmazza, de annyit megenged, hogy Nagy-Britannia a külföldi igénylők hazájában honos megélhetési költségek alapján indexálhassa a családi pótlékot, vagyis adott esetben a nagy-britanniai szintnél kevesebbet juttathasson a külföldi jogosultaknak erre a célra.
    A Financial Times keddi írása szerint azonban Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia "váratlanul erőteljes ellenállása" miatt kétségessé válhatnak a családi pótlék szabályozásának szigorítási tervei. A visegrádiak hajlandók ugyan engedményekre a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában, de azt akarják, hogy a már folyamatban lévő folyósításokat a szigorítások ne érintsék - áll a londoni gazdasági napilap budapesti, varsói és brüsszeli tudósítóinak közös cikkében.
    A lap adatai szerint hozzávetőleg 34 ezer külföldön élő gyermek után folyósítanak jelenleg családi pótlékot Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalóknak.
    A Financial Timeshoz a lengyel külügyminisztérium eljuttatott egy nyilatkozatot, amely szerint Varsó azon a véleményen van, hogy ha a családi pótlék indexálásáról megállapodás születik, az csak az újonnan érkező munkavállalókra vonatkozhat, vagyis az e juttatásban már most is részesülő külföldi EU-polgárok esetében a folyósítási feltételek nem változhatnak.
    Tomás Prouza, a cseh kormány európai ügyekért felelős államtitkára szintén azt mondta a brit lapnak, hogy a változtatások csak az újonnan Nagy-Britanniába érkező munkavállalókra vonatkozhatnak. Hozzátette, hogy a reformtervezet más átalakítási javaslatok esetében ezt tartalmazza is, a családi pótlék ügyében azonban nem, így ezt tisztázni kell.
    Egy név nélkül idézett "térségi diplomata" azt mondta a Financial Timesnak, hogy jóllehet a brit javaslatok elfogadhatók, ha azokat csak London érvényesíti, más lenne a helyzet, ha a példát Párizs, Berlin és mások is követnék.
    A lap ugyancsak név nélkül idéz egy magyar kormánytisztviselőt is, aki szerint a családi pótlék indexálásának esetleges széles körű bevezetése számos országban teljesen átalakíthatja a munkapiac szerkezetét, és diszkriminatív jellegű intézkedésekhez vezethet.