Gedeon napja van. | 2024.03.28

GfK: 8,7 százalékkal nőtt a műszaki termékek forgalma a negyedik negyedévben

2016-02-16 10:33:18

A tartós műszaki cikkek értékesítése 8,7 százalékos növekedést ért el tavaly az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest, az összforgalom meghaladta a 192 milliárd forintot. A növekedés motorjai a telekommunikációs eszközök és a háztartási nagygépek voltak - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet kedden.
A kutatás szerint tavaly a negyedik negyedévben ismét fellendült a háztartási nagygépek piaca, amelynek 24 százalékos bővülése kiugró a többi szektorhoz képest. Ebben nagy szerepet játszott a mosógépcsere-program, amelynek eredményeképpen több mint másfélszer annyi mosógép fogyott, mint az előző év utolsó negyedévében, és a megvásárolt mosógépek fele A+++-os modell volt.
    Megnőtt a szárítógépek, a mosogatógépek, a főzőlapok és a mikrohullámú sütők iránti kereslet is, csak a fagyasztók forgalma esett vissza.
    A telekommunikációs szektor eladásai értékben 14,7 százalékkal voltak magasabbak 2015 október-decemberben, mint az ezt megelőző év azonos időszakában. A hagyományos mobiltelefonok forgalma erősen csökkent, ugyanakkor az okostelefonok mennyiségben és értékben is kétszámjegyű bővülést értek el. Az okostelefonok körében egyre népszerűbbek a nagy kijelzős modellek, de a legnagyobb képernyőosztály az eladási számok alapján nem aratott osztatlan sikert - közölte a Gfk.
    Az irodatechnikai eszközök jellemzően nem tartoznak a kiemelkedő bővülést mutató szektorok közé, de a közlemény szerint ez most változott, az értékbeli forgalom a negyedik negyedévben 13,3 százalékkal múlta felül 2014 utolsó negyedévének adatait. A nyomtatókat leszámítva a kategória összes termékéből több fogyott, az élre a lézertonerek álltak kétszámjegyű bővüléssel.
    A karácsonyi ajándékozások miatt a háztartási kisgépek esetében az év utolsó három hónapja a fő szezon, tavaly ez az időszak 7,6 százalékos növekedést hozott az értékesítésben 2014 azonos negyedévéhez képest - közölték.
    A fotópiac 5 százalékkal magasabb értékesítési forgalmat ért el tavaly a negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Mind a digitális tükörreflexes készülékek, mind a kompakt cserélhető objektíves fényképezőgépek kétszámjegyű növekedést realizáltak, a piac nagy részét kitevő fix lencsés kompakt gépek háttérbe szorulása tovább folytatódott.
    A GfK tájékoztatása szerint 2015 utolsó negyedéve a magyar szórakoztató elektronikai piacon stagnálással zárult. Csak a játékkonzolok, hordozható hangsugárzók és akciókamerák pozíciója tudott erősödni tavalyhoz képest, a hagyományos audio és video termékek esetében kétszámjegyű visszaesést regisztráltak.
    A tavalyi év utolsó negyedévében a számítástechnikai szektor 2,2 százalékos értékbeli csökkenést könyvelhetett el az előző év azonos időszakához képest. Jelentősen bővült a monitorok és az egerek értékesítése, de ez sem tudta ellensúlyozni a tabletek nagymértékű hanyatlását. A tabletek gyenge szereplésén az sem segített, hogy az átlagárak a teljes negyedévben és decemberben is magasabb szinten voltak a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a GfK.