Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szanyi bírálta a Szépművészeti Múzeum festménykölcsönzését

2016-02-16 10:15:21

Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a Szépművészeti Múzeum festménykölcsönzését. 
A politikus a múzeum előtt tartott tájékoztatóján kifejtette: végzett egy "reprezentatívnak tekinthető felmérést" a képviselők, illetve a Európai Parlamentbe (EP) látogatók körében, és úgy látta, hogy "tömegek érdeklődnek a 17.-18. századi festészet iránt". Ezért felvetette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Baán Lászlónak, a múzeum főigazgatójának, hogy az EP épületeibe is kerülhetnének azokból a festményekből, amelyeket "nem tudtak a magyar kormányzathoz közel álló személyeknél elhelyezni".
    Hozzátette: "Habony Árpád minden bizonnyal szakmai tanácsokkal tudná segíteni ezt a folyamatot, hiszen ő maga már végigjárta ennek dolognak a hivatalos útját".   
    A Szépművészeti Múzeum vezetője hétfőn, újságírók előtt a Brand Lab Kft.-nek történő festménykölcsönzésről azt mondta: alapos megfontolás után, biztonságos helyre kölcsönöztek festményeket, amelyek sértetlenül vissza is kerültek az intézménybe. Lázár János múlt heti sajtótájékoztatóján a Habony Árpáddal összefüggésbe hozott festménykölcsönzéssel kapcsolatban kijelentette: "örüljünk annak a mai világban, a 21. században, hogy vannak olyanok, akik a 18. századi képzőművészet iránt érdeklődnek ebben az országban".