Auguszta napja van. | 2024.03.29

Őrizetbe vettek egy koszovói parlamenti képviselőt

2016-02-16 10:01:02

Őrizetbe vették Glauk Konjufca koszovói ellenzéki parlamenti képviselőt kedd reggel, aki a gyanú szerint 2009-ben részt vett az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója (EULEX) járműveinek megrongálásában.
A Koha Ditore című pristinai lap internetes oldalának beszámolója szerint az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt parlamenti képviselője előtt, hétfőn elfogták a párt szóvivőjét, Frasher Krasniqit is. Mellettük további 25 személyt gyanúsítanak a több mint hat évvel ezelőtti rongálások elkövetésével. 
    A Vetevendosje az utóbbi években többször is bírálta az EULEX koszovói jelenlétét, és arra szólította fel a missziót, hogy hagyja el az országot. 
    Az ellenzéki pártok szerdára, a koszovói függetlenség kikiáltásának nyolcadik évfordulójára nagyszabású tiltakozó megmozdulást jelentettek be Pristinába. Az ellenzék szeptember óta akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A szerdára meghirdetett tüntetések is a polgári elégedetlenséget hivatottak demonstrálni. A becslések szerint több ezren lesznek a szerdai megmozduláson, ezért a rendőrség jelentős biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba.
    Szerbia egykori, többségében albánok lakta déli tartománya, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Három éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben azóta sem tudtak megegyezni. A külpolitikai nehézségek mellett pedig a belpolitikai válság is lassítja a reformokat az országban.