Gedeon napja van. | 2024.03.28

Laurent Fabius mégsem marad az ENSZ klímakonferenciájának elnöke

2016-02-16 07:09:51

 Mégsem marad az ENSZ klímakonferenciának elnöke Laurent Fabius volt francia külügyminiszter, az alkotmánytanács elnöki posztjának várományosa.

    Az erről szóló levelet hétfő este küldte el Francois Hollande államfőnek a francia diplomácia múlt csütörtökön távozott vezetője. Laurent Fabius akkor még azt mondta, hogy megtartja az ENSZ klímakonferenciájának elnöki tisztét novemberig, amikor is Marokkó veszi át az elnökséget, mivel az nem összeférhetetlen az alkotmánytanács elnökségével.
    A volt külügyminiszter nevéhez fűződik a decemberi klímamegállapodás tető alá hozása, amely számára hatalmas személyes, Franciaország számára pedig diplomáciai sikert jelentett. 
    A marokkói Marrákesben megrendezésre kerülő klímakonferencia előtt, még a francia elnökség alatt írják alá a tagállamok április 22-én New Yorkban a történelmi megállapodást, amelyről megegyezés született Párizsban. Az ünnepélyes aláíráson Laurent Fabius szeretett volna elnökölni. Ez viszont rivalizálását váltott ki a kormányon belül, ugyanis a múlt heti kormányátalakítást követően Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter - akinek tárcája kibővült az "éghajlattal kapcsolatos nemzetközi kérdésekkel" - azt kérte az államfőtől, hogy "tisztázza a játékszabályokat", azaz mondja meg egyértelműen, hogy az alkotmánytanács elnöke lehet-e a klímakonferencia elnöke is egyben. 
    "Megtisztelt azzal, hogy az alkotmánytanács élére jelölt és ezt hálásan köszönöm. Érzésem szerint nincsen összeférhetetlenség a COP21 utolsó szakaszának elnökségével" - írta levelében Laurent Fabius. "Tekintettel ugyanakkor a kérdésben kialakult belpolitikai vitára, kedvezőbbnek ítélem meg, ha visszaadom a COP elnöki tisztségét" - tette hozzá.
    Laurent Fabius szerint "a jó kormányzás megköveteli, hogy a köztársaság hatalmi ágai teljesen megkérdőjelezhetetlenek legyenek. Az alkotmánytanács valamennyi hatalmi ág felett áll, nem lehet olyan küldetése, amely a végrehajtó hatalomtól függ" - írta a volt külügyminiszter lemondó levelében.