Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: a polgári berendezkedés megerősödését szolgálja a jövő költségvetés

2016-02-15 15:00:19

 

A Fidesz frakciószóvivője a jövő évi költségvetés megalkotása mellett a kormánypárti frakció családi otthonteremtéssel összefüggő tervezett javaslatát emelte ki a tavaszi ülésszak várható témái közül. 

 

    Halász János hétfői sajtótájékoztatóján a gazdasági jellegű témák mellett a migráció kérdéskörét emelte ki, amely aktuális, és a tavaszi ülésszakra vonatkozó feladatokat is hoz magával. 
    Megerősítette, hogy készül a jövő évi költségvetés, amelyet a tavaszi ülésszakon tárgyalnak meg. Fontosnak nevezte, hogy az továbbra is a családokat, a családok biztonságát, hétköznapjainak megerősítését segítse, valamint az otthonteremtési támogatást és a foglalkoztatást is erősítse. A 2017-es büdzsé arról fog szólni, hogy Magyarországon a polgári berendezkedés erősödjön - mutatott rá. 
    Halász János jelezte: a Fidesz migrációról szóló vitanapot kezdeményez, amelynek célja, hogy elinduljon az a párbeszéd, amely nemzeti üggyé teszi ezt a kérdést. Magyarország és az emberek biztonsága és a mindennapok biztonságának megerősítése nem lehet más, mint nemzeti ügy - fogalmazott.
    Kitért a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásának azon pontjaira, hogy 25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak aránya, több mint 4,2 millióan dolgoznak, Magyarország Európa éllovasa a gazdasági növekedést illetően, az államadósság csökken, a költségvetési hiány pedig 2 százalékon áll, feladat a további csökkentése. 
    A frakciószóvivő szerint ugyanakkor árulkodó volt a kormányfő beszédére való reagálásoknál mi az, ami nem került szóba. Az ellenzék olyan fontos kérdésről nem beszélt, mint a családi otthonteremtés rendszere. Jelezte: e téren is lesz majd a Fidesz-frakciónak javaslata. A kormány az elmúlt héten az új és a használt lakások építése kapcsán elkészítette a vonatkozó rendeleteket, ezt a munkát folytatják, fontos, hogy az építésügyi szabályok könnyítésével is tudják segíteni ezt a folyamatot. 
    Az ellenzéknek az sem volt fontos, hogy a kormányfő az Európa Tanács ülésén, vagy a V4-ek ülésén vesz részt. Ezeken olyan nagy horderejű kérdések dőlnek el, amelyek a következő időszakban komolyan érintik Magyarország biztonsági helyzetét.
    Kérdésre a frakciószóvivő az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) indult vizsgálatról és Farkas Flóriánról azt mondta: Farkas Flórián a frakció nagyon értékes tagja. 
    Megjegyezte: uniós támogatásról van szó, aminek van egy szabályrendszere. A vállalt munkát el kell végezni, és ezt a megfelelő eljárásrendben ellenőrzik. Jelen pillanatban ez történik, az Emmi megfelelő szervezeti egysége teszi ezt. Minden ilyen esetben - a roma önkormányzatnál is - ha bebizonyosodik, hogy a forrást nem oly módon használták fel, ahogy a pályázati kiírásban szerepelt, akkor annak következményei vannak. Itt is erről van, illetve lehet szó - mutatott rá a frakciószóvivő. 
    Halász János a vizes világbajnokságról szóló, kecskeméti önkormányzati közreműködéssel készült reklámfilmről azt mondta: egy-egy ilyen világverseny országos ügy, a nemzet ügye. Felidézte, hogy az úszó Európa-bajnokságot, bár Budapesten volt, de a debreceni önkormányzat támogatta. Hasonlóról lehet szó Kecskemét esetében is - tette hozzá.