Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság

2016-02-15 13:58:36

 

A tervek szerint idén júliusban áll majd fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán egyeztet majd az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel - közölte az NGM hétfőn az MTI-vel.

 

    Az új közfelügyelet koncepciójának és részletszabályozásának kidolgozása az érintett pénzügyi szervezetek képviselőinek bevonásával történik, a tárca számít a számviteli- és az adószakma segítségére, a tisztességes pénzügyi szakemberek tudására és tapasztalatára - tették hozzá. 
    Kiemelték: a közfelügyelet a könyvelőket, az adótanácsadókat, az adószakértőket, az okleveles adószakértőket és a könyvvizsgálókat ellenőrzi majd. A kritikus területeken folyamatos szakmai felügyeletet biztosítana, célzott ellenőrzések és megfelelő szankciók alkalmazásával. Mindezt nem a Magyarországon működő 800 ezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az őket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást, és a bevallásokat - írták.
    Arra is rámutattak, hogy az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek (könyvelők, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe, hogy mindig megbízható minőségű munkát kapjanak a szakértőktől. Az NGM közfelügyeleti funkcióinak kiterjesztése éppen ezt a célt szolgálja.
    Az NGM szerint az új közfelügyelet felállítása üzenetértékű lépés lenne a pénzügyi beszámolókba vetett bizalom helyreállítása, megerősítése érdekében. Feladata lenne többek között olyan specifikus szabályok (szakmai standardok, hivatásrendi szabályok) megalkotása, amelyek elősegítik a rendeltetésszerű joggyakorlást.
     Hangsúlyozták: a cél az, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerűen és etikusan járjanak el. Az NGM véleménye szerint az  adócsalások és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a jelenleg hiányos pénzügyi és az adószakmai ellenőrzéssel. Az állami felügyeleti funkciók megerősítése így a feketegazdaság visszaszorítására tett legfontosabb lépések egyike lehet - jegyezte meg közleményében a minisztérium.