Andrea napja van. | 2024.04.18

OTP: a csok-kérelmek fele az OTP-hez érkezett

2016-02-15 13:32:45

 

Az idén január végéig országosan összesen mintegy 9000 csok-kérelem érkezett be a bankokhoz, ennek felét az OTP-hez nyújtották be - mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank igazgatója egy bankszövetségi tanulmány alapján a pénzintézet hétfői háttérbeszélgetésén.

 

    A korábbi feltételek szerint folyósított családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 9 százaléka szólt új lakás megvásárlására, az átlagos csok-támogatási összeg 1,1 millió forint volt - mondta a bank igazgatója.
    Kormos Zoltán rámutatott: az új csok-szabályok bevezetésétől gyorsan nem várható jelentős változás, ennek egyik oka az, hogy 6000 értékesítés alatt álló új - kész vagy építés alatt lévő - lakás van a piacon. Az érdemi új projektek 2017-18-ban lesznek készek, addigra várható a felfutás.
    Az új csok-szabályozás ugyanakkor megmozgatta az érdeklődőket, január óta 14 ezren keresték fel azért az OTP-fiókokat, hogy érdeklődjenek a csok szabályairól - mondta a bank igazgatója.
    Kormos Zoltán elmondta: az érdeklődők közül 3400-an kifejezetten a 3 gyerekeseknek szóló 10+10 millió forintos konstrukció miatt keresték meg az OTP-fiókokat.
    Kiemelte: az ezen megoldás után érdeklődők száma szerint Budapest messze alulprezentált, Észak-Kelet-Magyarországról regisztrálták az érdeklődők 35 százalékát, az Észak-Dunántúl 20, a Dél-Dunántúl 18, a Dél-Alföld 16 százalékos hányadot képvisel, Budapestről 12 százalék volt az érdeklődők aránya.
    Az igazgató közölte: ez év januártól eddig 700 igénylő adott be csok-kérelmet. A 10+10 millió forintos - azaz hitellel növelt - megoldást eddig 20-an igényelték, míg 40 szerződő áfa-visszaigénylésre szerződött. 
    Az OTP igazgatója azzal számol, hogy az átlagos állami támogatási összeg 1,1 millió forintról 1,4-1,5 millió forintra nő majd az év hátralévő részében.
    Kormos Zoltán kifejtette: múlt hét szerda óta két új rendelet szabályozza a csokot, a kérelmek folyamatosan érkeznek, azonban nincs a piacon lévő, megfelelő új lakás. Elmondta: az egyik legfontosabb újítás, hogy folyamatban lévő, új lakás-építések után is igényelhető a csok, ehhez 70 százalékos készültségi fokra van szükség.
    Kiemelte: lényeges szigorítás azonban, hogy az áfa-visszatérítésnél csak a 2015. január 1. utáni dátumú számlák mutathatók be. Az előző szabályokhoz képest viszont könnyítettek az összkomfort megfogalmazásában, és mostantól zártkerten és külterületen is lehet építkezni.
    Kormos Zoltán elmondta: idén az OTP 20 ezer kérelmet vár, átlagosan 1,5 millió forint értékben, így országosan 40 ezer kérelem érkezhet be a bankokhoz. Ebből az új lakás utáni kérelmek 10-20 százalékot tehetnek ki, a 10+10 millió forintos támogatást mindössze az igénylők 1-4 százaléka kérheti majd.
    Kormos Zoltán kiemelte: a mostani demográfiai adatok szerint a családok 8 százaléka 3 vagy több gyermekes. A csok révén azonban a bank becslése szerint 15 százalékra nőhet az ilyen családok aránya - fűzte hozzá.